Újból földrengés volt Szarvas környékén

Újból földrengés volt Szarvas környékén

Földrengés A kép illusztráció (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szarvastól tíz kilométerre 3,1 magnitúdójú földrengés volt 7 óra 9 perckor – közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma pénteken az MTI-vel.

A földrengést Szarvason, Csabacsűdön, Őrménykúton, valamint több más településen is érezhették – tájékoztatott Kalmár Dániel szeizmológus. 

Augusztusban is földrengések rázták meg a békési Csabacsűdöt, Őrménykutat, Gyomaendrődöt, Szarvast és Békésszentandrást. Augusztus 19-én, szombaton délelőtt érkezett a legerősebb, a Richter-skála szerinti 4,1-es rengés, amit mindjárt aznap este követett a második, 3,8-as erősségű. A térségben folyamatosak voltak a kisebb mértékű földmozgások, még augusztus 23-án, éjjel fél egykor és délelőtt is észleltek jelentősebb utórengéseket (3,6 és 1,9) a békésiek. Az obszervatórium korábban hosszú posztban elemezte, vajon a Szarvas környékén kipattanó események indukált, emberi tevékenység által okozott földrengések lehetnek-e. Az akkori adatok elemzése alapján arra jutott, hogy nagyon minimális a valószínűsége annak, hogy ipari tevékenység által kiváltott rengésekről beszélhetünk.

Csabacsűdön lapunk tudósítója is járt az augusztusi földmozgások után, riportja ITT olvasható.

 

Címkék: földrengés, Szarvas