Ukrán EU-csatlakozási tárgyalások: Szijjártó elmondta, mikor nyúlnának a „kemény vétó” eszközéhez

Ukrán EU-csatlakozási tárgyalások: Szijjártó elmondta, mikor nyúlnának a  „kemény vétó” eszközéhez

Szijjártó Péter a Mandinder podcastjában (Fotó: Szijjártó Péter / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ez nem gyakorlati, hanem csak egy elvi döntés – erről beszélt Szijjártó Péter annak kapcsán, hogy miután Magyarország nem vétózott, a többi uniós tagország megszavazta, hogy megkezdődhessenek az ukrán EU-csatlakozással kapcsolatos tárgyalások. A külügyminiszter erről a kormányközeli Mandiner podcastjában beszélt pénteken.

Elmondta, régebben, „mikor még normálisan működött” az EU bővítési politikája, akkor amikor megszületett a döntés a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről, azzal egy füst alatt a tárgyalási kereteket is elfogadták, tehát világos volt, hogy az adott tagjelölttel miről fognak tárgyalni, milyen EU-s álláspontok mentén, milyen témákban, „na ez ma nincs így”. Szerinte akkor kell majd „a kemény vétó” eszközéhez nyúlni, amikor a valós, nem elvi felkészülés során „olyan dolgokat akar beerőltetni Brüsszel a valódi tárgyalási keretbe, ami nekünk hátrányos lenne, de most a legjobb döntés született a mi részünkről”.

Szijjártó szerint ők nem egy taktikai állásponttal mentek az EU-s csúcsra, hogy megkapják ezt vagy azt, akkor majd változtatnak, hiszen továbbra is fennállnak azok az okok, amik miatt nem támogatják az ukrán csatlakozási tárgyalások megkezdését. 

Bár a kormány az elmúlt hetekben intenzíven kampányolt az ukránok unióhoz való csatlakozásával kapcsolatos tárgyalások megkezdése ellen, Orbán Viktor végül azt nem vétózta meg, inkább kiment a teremből a szavazás idejére. Ahhoz egyedüli miniszterelnökként viszont nem járult hozzá, hogy 50 milliárd eurós segélyt kapjon Ukrajna az EU-tól.

Címkék: Szijjártó Péter