Üzent Orbán a finn miniszterelnöknek: a NATO-csatlakozást nem köti össze az uniós forrásokkal

Üzent Orbán a finn miniszterelnöknek: a NATO-csatlakozást nem köti össze az uniós forrásokkal

Magdalena Andersson svéd és Sanna Marin finn miniszterelnök a lehetséges NATO-csatlakozásról egyeztetett Stockholmban 2022. április 13-án. Erőpróba (Fotó: Reuters/Ninni Andersson)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kétrészes Twitter-üzenetben írt Orbán Viktor miniszterelnök a finn kollégájának, Sanna Marinnak arról, hogy Magyarország nem gördít akadályt a svéd és a finn NATO-csatlakozás elé.

Az üzenet apropóját az adta, hogy interjút adott az YLE közszolgálati rádiónak Sanna Marin finn miniszterelnök, amelyben arról beszélt, hogy ha legközelebb találkozik Orbán Viktorral, tisztázni akarja és meg fogja tőle kérdezni, hogy a NATO-csatlakozás jóváhagyásának a késleltetése összefüggésben van-e a Magyarországnak nyújtott EU-s források befagyasztásával.

Erre válaszul a magyar kormányfő a barátjának nevezte finn kollégáját, és tagadta, hogy bármikor is összekötnének bármilyen ügyet az uniós forrásokkal. Azt is leszögezte, hogy a magyar kormány támogatja Finnország NATO-csatlakozását, és a parlament a jövő év elején egyből a napirendjére veszi. 

Sanna Marin aggodalmai annyiban megalapozottak, hogy a magyar kormány állandóan halogatja a finnek és a svédek kérelméről szóló szavazást. Korábban Gulyás Gergely korábban az Országgyűlés decemberi ülését említette, Orbán Viktor a múlt heti V4-es csúcson viszont már a 2023-as időpontról beszélt.