Üzent Szijjártónak az ukrán külügy: ha Oroszország eléri náluk a célját, a szomszédos országok lesznek a következők

Üzent Szijjártónak az ukrán külügy: ha Oroszország eléri náluk a célját, a szomszédos országok lesznek a következők

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Zbigniew Rau lengyel külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2020. szeptember 28-án. MTI/Soós Lajos

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ukrán külügyminisztérium arra kéri Magyarországot, hogy segítsen ellenállni Oroszország agressziójának – derül ki Oleg Nyikolenko ukrán külügyminisztériumi szóvivő közleményéből, amelyet az UNIAN híre alapján az Index idéz. A szóvivő e nyilatkozatban kommentálta Magyarország álláspontját, miszerint nem támogat olyan szankciókat Moszkvával szemben, amelyek veszélyt jelenthetnek Magyarország energiaellátására és biztonságára. 

Nyikolenko arra hívta fel a figyelmet , hogy „a magyarországi béke és biztonság nem garantálható Ukrajna békéje és biztonsága nélkül”. „Szijjártó Péter külügyminiszter hangsúlyozza, hogy el kell kerülni a háború tovább terjedését, valamint a NATO és Oroszország közötti közvetlen konfliktust. Ám a »ne provokáld Oroszországot« érvvel csak még nagyobb teret adunk az orosz agressziónak” – vélekedett Nyikolenko.

– Természetesen senkinek sem kívánjuk azt a gyászt, amellyel az ukránok szembesültek az orosz háború alatt. Ugyanakkor tévedés azt hinni, hogy Magyarország, mint bármely más európai ország, légüres térben létezik. Hazánk mára gyakorlatilag a NATO keleti határának védelme. Ha Oroszországnak sikerül elérnie bűnös célját Ukrajnában, szomszédaink lesznek a következők. Erről most nyíltan beszélnek az orosz nagykövetek külföldön – szögezte le a szóvivő.

Nyikolenko arra is emlékeztetett, hogy az orosz titkosszolgálat, az FSZB a magyarokat is felhasználja, hogy destabilizálja Kárpátalját, amire épp egy nappal korábban volt példa. (Hétfőn a kárpátaljai magyarok tömegesen kaptak ellenük való erőszakra uszító ukrán nyelvű üzeneteket, a karpatalja.ma beszámolója szerint ezekben az állt, hogy „Ukrajna az ukránokért. Dicsőség a nemzetnek! Halál az ellenségre! Késre a magyarokat!”).

– Magyarország mindig is a külhoni magyarok jogainak védelmezőjeként pozícionálta magát. Arra kérjük Magyarországot, hogy nyíltan ítélje el az oroszországi provokációt, és használja ki jól fejlett kommunikációs csatornáit Moszkvával, hogy megakadályozza az etnikai gyűlöletet szító provokációkat Ukrajnában – szólította fel Nyikolajenko a magyar kormányt. Hozzátette, hogy „ideje őszintének lenni önmagunkhoz”.

Nyikolenko szerint csak az egységes fellépés állíthatja meg az orosz agressziót.

Szijjártó az uniós külügyminiszterek legutóbbi értekezlete után közölte, hogy az orosz energiaembargót, az Ukrajna fölötti légtérzárat, vagy a békefenntartó misszió kiküldését – mindhármat határozottan támogatja, sőt, javasolja a lengyel kormány – Magyarország ellenezni fogja.

A háborúról szóló percről percre közvetítésünket itt olvashatja!