HIRDETÉS
Kezdőlap Életmód Tobzódtunk a ...

Tobzódtunk a transzzsírsavban – „csoki” és orosz krémtortákat kóstoltunk

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Sokan dönthetnek úgy, hogy az otthoni sütés helyett inkább cukrászdában vagy boltban szerzik be a karácsonyi ünnepek édességeit. Bár nincs karácsony bejgli nélkül, úgy gondoltuk, szakítunk a hagyományokkal, és ezúttal a tortákat vesszük szemügyre, amelyeket sokszor vasárnapi desszertnek vagy születésnapra visznek haza az emberek. Megnéztük, mit kínálnak ezekből a legnagyobb hipermarketekben (Auchan, Interspar, Tesco) és a középosztály egyik kedvenc cukrászdájában, az óbudai Daubnerben.

HIRDETÉS

Tortatesztünkből kiderül, hogy nincsenek csodák: a jó édességért nem elég a legközelebbi hipermarketbe elzarándokolni. Egy tömegellátásra berendezkedett üzletben ugyanis egészen mások az elvárások, mint egy igazán jó cukrászdában, ahol szinte mindennap újrakezdik a süteménykészítést. A hipermarketekben kirakott édesség ugyanis lehet, hogy egy hétig is ott fog állni, s ennyi idő alatt nem szabad a tejszínhabnak vagy magának a terméknek összeesnie. Be kell vetni némi praktikát, hogy hosszabb időn át is mutatós maradjon.

A porokból készült sütemények világa már nálunk is elmúlt | Magyar Hang

A Komáromi kisleány az idei országtorta. A tavalyi készítőjével beszélgettünk.

– Ami szembetűnő a nagy hipermarketekben vásárolt tortákon, az a kötelezően leírt összetevők nagy száma – jegyezte meg Csíki Sándor gasztronómiai szakértő és étteremkritikus, aki ezúttal is segített lapunknak a tesztelésben. Az azért nem túl jó jel, ha tíz centiméter hosszan, mintegy 30-40 összetevőt sorol fel a gyártó. – Az összetevők nagy számán túl, különösen problematikus még a hidrogénezett növényi olaj használata – tette hozzá. A hidrogénezés célja a költséghatékonyság, az olajok hosszabb ideig elállnak avasodás nélkül, és jobban bírják a fagyasztást.

HIRDETÉS

A növényi olajok hidrogénezése során keletkező vegyületeket nevezik transzzsírsavnak, ez sokak számára ismerősen csenghet. Számos kutató szerint jelenleg nem létezik még egy olyan élelmiszer-összetevő, amely egységnyi élelmiszerre vonatkozóan nagyobb mértékű egészségkárosodást okozna, mint a transzzsírsav. Tudományos vizsgálatok igazolták, hogy napi mintegy 5 gramm transzszsír bevitele 25 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Érfalkárosító, gyulladáskeltő hatása felgyorsítja az érelmeszesedés kialakulását, és egyes daganatos betegségek kialakulásával is kapcsolatba hozható.

Terméktesztünket a Magyar Hang 2018. december 21-én megjelent karácsonyi, dupla számában olvashatja el.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még az ünnepi számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Facsinay Kinga
Facsinay Kinga
A Magyar Hang gazdasági újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,270lájkolóTetszik
3,038követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Rá kell venni az embereket, hogy gondolkodjanak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Lászlóval, Nényei Pállal, Erős Antóniával és Szellő Istvánnal. Portré Varga Mihályról. Keresse a lapot az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Kövér: a liberálisok ismérve a másság elviselésének képessége

Emlékek a Fidesz „diplomás kommunista" korszakából: a nép-nemzeti ideológia ártalmas, a liberalizmus jó.