Dobrev Klára mindkét ellenfelében lát potenciált a Momentum

Dobrev Klára mindkét ellenfelében lát potenciált a Momentum

Fekete-Győr András és Karácsony Gergely (Forrás: Fekete-Győr András/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Karácsony Gergellyel és Márki-Zay Péterrel is egyeztetni fog a Momentum vezetése arról, hogy a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulójában melyikük mögé álljanak be, ha egyáltalán nyíltan kiállnak valamelyikük mellett. Fekete-Győr András pártelnök egy péntek délelőtti háttérbeszélgetésen azt mondta, hogy egyelőre még nem született erről döntés.

Amint ismertté váltak a miniszterelnök-jelölti verseny eredményei csütörtök délutánra, estére, a jelöltek között máris megkezdődtek a tárgyalások. Érdekes lehet ugyanis, hogy a két kieső – Jakab Péter és Fekete-Győr András – ki mögé áll be akár a pártjuk infrastruktúrájával a második fordulóban. A Momentum esetében az borítékolható, hogy nem Dobrev Klára lesz a választott, hiszen szerintük nem ő jelenti a megújulást.

Karácsony Gergelyben és Márki-Zay Péterben ugyanakkor egyaránt látnak potenciált, a Momentum elnöke szerint mindketten alkalmasak lehetnek az előválasztáson Dobrev Klára, majd jövő tavasszal Orbán Viktor legyőzésére. Rövid időn belül így mindkettőjükkel találkozni is fog.

Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter egyébként egymással is egyeztet, hiszen mindkét politikus érdeke, hogy csak egyikük álljon szemben a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltjével. A Magyar Hang már megírta, hogy a tárgyalás pénteken megkezdődik, de végső döntés még nem valószínű, már csak azért sem, mert Márki-Zay Péterék meg akarják várni az általuk rendelt és az ő támogatottságáról szóló kutatás eredményét.

Az egyelőre kérdéses, hogy a Momentum megvárja-e, hogy mire jutnak vagy már előbb beállnak valamelyik jelölt mögé. Sőt, az is előfordulhat, hogy teljesen a szavazóikra bízzák a döntést. A tapasztalataik szerint a szimpatizánsaik eleve szétszavaztak Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter között, ebből adódott, hogy bár több momentumos induló győzni tudott, Fekete-Győr András pártelnök kevesebb mint 21 ezer szavazatot szerzett a miniszterelnök-jelöltek versenyében.

Az is kérdésként merülhet fel, hogy mit kérjenek vagy kérhetnek a jelöltektől a támogatásért cserébe. Hiszen bár közös céljuk a kormányváltás, az ilyen tárgyalások kitűnő terepei a politikusok és pártok közötti alkuknak. A Momentum ráadásul abban a szerencsés helyzetben is van, hogy főbb üzeneteik megegyeznek Márki-Zay Péter céljaival, úgy mint az elszámoltatás vagy éppen az euró bevezetése. Vagyis előállhat egy olyan helyzet, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester már megegyezik ezekben Karácsony Gergellyel a visszalépése fejében, a Momentumnak pedig így új kérései lehetnek.