A Decathlon nem árul kenukat, hogy az illegális bevándorlók ne tudjanak átevezni a La Manche csatornán

A Decathlon nem árul kenukat, hogy az illegális bevándorlók ne tudjanak átevezni a La Manche csatornán

Illegális bevándorlók mobiltelefonoznak a helységnévjelző tábla mellett a Dzsungelnek is nevezett táboruk közelében, a franciaországi Calais-ban 2015. november 8-án (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A sportszereket forgalmazó áruházlánc, a Decathlon kiveszi kínálatából a kenukat Észak-Franciaországban, mivel sok illegális bevándorló azokkal evezett át korábban a La Manche csatornán az Egyesült Királyságba – jelentette a BBC. A vállalat közleménye szerint két boltjuk, a Calais-i és a Dunkirk melletti Grande-Synthe-i kínálatából vették ki a kenukat.

– A jelenlegi körülmények között a kenuk vásárlása többé nem lehetséges – írta a vállalat. Indoklásukban azt is hozzátették, hogy „az emberek élete veszélybe kerülhet”, ha azokkal akarnak átjutni Angliába. Elsőként egy helyi francia lap, a La Voix du Nord jelezte, sok Calais körzetében várakozó illegális bevándorlót láttak könnyű kenukat vásárolni a helyi Decathlon nagyáruházban. (A termék egyébként a többi francia áruházban és online is megvásárolható, ugyanakkor a kérdéses két északi üzletben immár csak olyan árukat kínálnak, mint a mentőmentőmellény.)

Beszámolók és a kiadott adatok szerint ismét rekordokat döntögetnek a Franciaországból a La Manche csatornán át Nagy-Britanniába szökdöső illegális migránsok száma. Múlt hét csütörtökön egyetlen nap alatt 1185 személy evezett át apró kis csónakokban az immár nem uniós tag Egyesült Királyságba. Az idén így átszökők száma lassan eléri a 25 ezret, miközben ugyanez a szám tavaly 8404 volt, 2019-ben pedig épp hogy csak meghaladta a kétezret.

Az átszökdösések miatt komoly feszültség van Franciaország és Nagy-Britannia között. A brit kormány szerint „elfogadhatatlan”, ami történik, egyúttal felszólították a francia felet, hogy tegyen többet annak érdekében, hogy megakadályozza a migránsokat abban, hogy megtegyék a gyakran veszélyes utat. A két nagy északi francia kikötőben – Calais-ban és Dunkirkben – hosszú évek óta probléma a feltorlódott illegális bevándorlók roppant nagy száma. A hatóságok előbbiben már felszámolták a nagy migránsgettót, míg utóbbi mellett nemrég történt hasonló akció, amelyben több tucat feltételezett embercsempészt is őrizetbe vettek a franciák.

A két ország belügyminisztere, Gérald Darmanin és Priti Patel hétfőn találkozott egymással és ismét megállapodtak abban, hogy használhatatlanná teszik a La Manche csatornán átvezető útvonalat a migránsok számára.