Gulyás Gergely szerint nagy uniformizálási kísérlet zajlik az EU-ban

Gulyás Gergely szerint nagy uniformizálási kísérlet zajlik az EU-ban

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó után, menetközben válaszol munkatársunk kérdésére 2022. január 13-án (Fotó: Magyar Hang videója)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy szuperállam kialakításának kísérlete sejlik fel az Európai Unióban, amely minél kisebb hatalmat adna a demokratikusan megválasztott nemzeti kormányoknak és sokkal többet a brüsszeli intézményeknek – jelentette ki az MTI szerint a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton, a Joghallgatók Önképző Szervezete V. nyári egyetemén.

A Fejér megyei Vajtán rendezett esemény harmadik napján Gulyás Gergely az egyetemisták kérdéseire válaszolva Orbán Viktor kedvenc témáját fejtette ki, mondván, hogy nagy uniformizálási kísérlet zajlik éppen az EU-ban, például migrációs, gender, családpolitikai vagy háborús ügyekben. Ezzel kapcsolatban érdemes felidézni, mit mondott a miniszterelnök az augusztus végi Tranzit Fesztiválon: szerinte a baloldal által képviselt birodalmi gondolkodás helyett a nemzetállamok koncepcióját kell képviselnünk. Kitért az „Európai Egyesült Államokra” is: ha ez létrejönne, „abban a magyaroknak nem nagyon lesz helye”. „Magyarországra a legnagyobb veszély Brüsszelből leselkedik” – állította.

Gulyás szerint az unióban vannak nagyszerű dolgok, mint a közös piacok és a határmentesség, ugyanakkor elindult egy rossz mechanizmus, amelyben „tízből kilenc esetben Magyarország és Európa kárára születnek döntések”. Gulyás Gergely Magyarország 2024 második félévi uniós soros elnökségével kapcsolatban elmondta, a magyar kormány az egyetlen jelenleg Európában, amely korábban volt már soros elnök, ettől függetlenül mérsékelt remény van arra, hogy gyökeres változásokat indítsanak el, ezért a folyamatban lévő ügyek előmozdítása lehet a fő cél.

A svéd NATO-csatlakozás ratifikációja kapcsán közölte: eddig azért nem ratifikálták Svédország csatlakozását, mert a svédek az elmúlt években „méltatlan és alaptalan vádakkal illették hazánkat”, ezért előbb ezen kérdések tisztázása szükséges. Rámutatott, hogy Magyarország érdeke egy erős NATO, ami „Svédország gazdagságú” ország csatlakozásával csak erősödne.

A tárcavezető az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos kérdésre a szokásos kormányzati paneleket hangoztatva elmondta, hogy nincs reális esély arra, hogy Ukrajna az elfoglalt területeket visszaszerezze és szerinte „az is tisztán látszik, hogy Oroszország nem jelent fenyegetést Közép-Európára, hiszen az elmúlt másfél évben az oroszok nem értek el gyors és átütő eredményeket” úgy, hogy eleinte az ukránok fegyveres segítséget sem kaptak senkitől. Gulyás Gergely is megismételte Orbán gondolatát, miszerint az amerikaiak nélkül biztosan nem lesznek béketárgyalások Ukrajna és Oroszország között. Úgy vélte, az Ukrajnát támogató nyugati világnak biztonsági garanciákat kell adnia Ukrajnának Oroszországgal szemben, "de semmiképpen sem NATO-tagságot az ukránoknak", illetve hosszabb távon békefenntartó katonák állomásoztatása és számtalan hasonló megoldás biztosíthatná a tartós nyugalmat Ukrajnában.