Népszava: A Bizottság a magyar felzárkózási pénzek egyharmadának visszatartását fogja javasolni

Népszava: A Bizottság a magyar felzárkózási pénzek egyharmadának visszatartását fogja javasolni

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnökének találkozója Brüsszelben 2019. augusztus 1-jén (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság (EB) jövő heti ülésén azt fogja javasolni a tagállami kormányoknak, hogy függesszék fel a Magyarországnak 2021-2027 között járó felzárkóztatási támogatások egyharmadát – 7,5 milliárd eurót (nagyjából 3000 milliárd forintot) – értesült a Népszava. Ezt az uniós pénzek felhasználásával kapcsolatos, illetve a jogállami normák megszegéséből eredő kockázatokra hivatkozva tervezik megtenni.

A lap információi szerint a testület azért döntött így, mert úgy ítélték meg, Magyarország nem teljesítette maradéktalanul a korrupcióellenes intézkedéseket. Úgy tudják, például kifogásaik vannak a közbeszerzések tisztaságát ellenőrző Integritás Hatóság vezetőségének összetétele miatt, illetve problémásnak ítélik az új vagyonnyilatkozati rendszert. Ezekben többek közt szerepel annak a 17 intézkedésnek a végrehajtása is, amelyet a jogállamisági eljárás keretében kérnek számon a magyarországi hatóságokon, de kiegészítik igazságszolgáltatási reformok is, amelyek például az Országos Bírói Tanács hatáskörének a bővítéséhez kapcsolódnak. 

A magyar helyreállítási tervnek ugyan zöld utat kíván andi az EB, de a mintegy 5,8 milliárd euró (2300 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatás odaítélését nagyon szigorú, 27 pontból álló feltételrendszerhez kötik.