Aranyérmes lett Kopasz Bálint és Csipes Tamara a szegedi kajak-kenu vb-n

Aranyérmes lett Kopasz Bálint  és Csipes Tamara a szegedi kajak-kenu vb-n

A gyõztes Kopasz Bálint a férfi kajak egyesek 1000 méteres versenyének döntõjében a szegedi kajak-kenu világbajnokságon (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kopasz Bálint és Csipes Tamara révén újabb magyar aranyérmek születtek a szegedi Maty-éren rendezett olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon, míg a Noé Zsombor, Bogár Gábor duó az 5., Lucz Dóra pedig a 6. helyen végzett.

A B-döntőkben jól indult a magyarok szereplése a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon. A kenus Nagy Bianka remekül versenyzett, szinte végig vezetve nyerte meg a „kisdöntőt” 200 méteren, így végül a tizedik helyen zárja a szegediként számára duplán is hazai viadalt. A hozzá hasonlóan a kajak egyes 200 méteren a döntőről, így az olimpiai kvótáról lemaradó Csizmadia Kolos is beleadott mindent utolsó futamába, csak az ukrán Dmitro Danilenko bizonyult gyorsabbnak nála, így ő a 11. lett a világbajnokságon.

A betegség miatt visszalépő Dóri Bence kiválása miatt közvetlenül a rajt előtt összetérdelő Kiss Balázs és Mike Róbert is jól teljesített a C-2 1000 méter B fináléjában, jó hajrával harmadikként haladtak át a célvonalon, ami összesítésben a 12. pozíciót jelentette a számukra. Az ötkarikás programban nem szereplő kenu egyes 500 méteres számban Bodonyi András "kisdöntős" ötödik helyével a 14. helyen zárta a vb-t.

A lényeg azonban most kezdődik majd, hiszen egyrészt 9 számban nemcsak a világbajnoki érmek, hanem hatban a 2020-as tokiói olimpia kvótáinak nagy része is gazdára talál. A nézőkön ezúttal sem múlik semmi, hiszen mire a döntők elkezdődnek, abszolút telt ház lesz a Maty-éren. A szombati finálékban négyben lesz magyar hajó, és női K1 200-on a kétszeres Európa-bajnok, Lucz Dóra és a K1 1000 méteren a táv Európa-bajnoka, Kopasz Bálint az érem mellett olimpiai kvótáért is küzd, míg Csipes Tamara – igaz, nem olimpiai számban – K1 1000 méteren a szám legnagyobb esélyese. Míg délután mind az öt középfutamban – ebből négy olimpiai számban – szurkolhatunk a magyarok fináléba kerüléséért.

Lucz Dóra a női kajak egyesek 200 méteres versenyének döntőjében a 6. helyen végzett (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Az első döntőben azonnal felszökött a magyar szurkolók vérnyomása, hiszen a női K1 200 méteren Lucz Dóra nemcsak a titkon remélt éremért, hanem a tokiói olimpián való indulás jogáért is hajtott. A 24 éves magyar versenyző remekül kapta el a rajtot, sokáig a második helyen siklott a szám kétszeres olimpiai bajnoka, az ausztrál Lia Carrington mögött, ám pont a végére fogyott el a kétszeres Európa-bajnok ereje, és végül hatodikként ért célba. Sajnos ebben a számban az első öt helyezett szerzett kvótát, és ettől Lucz Dóra 4 ezreddel elmaradt. Nagy baj nincs, hiszen jövőre a kvalifikációs versenyeken még megszerezheti a tokiói részvételt a fiatal kajakos.

"Jobb lett volna, ha megvan a kvóta, de nem lehetek elkeseredett azért, mert hatodik lettem, hiszen ez az első felnőtt világbajnokságom, ahol pontszerzőként zártam. Van még lehetőségem megszerezni a kvótát, de most egy jó hónapos pihenő következik, majd utána elkezdem a felkészülést a válogatókra és a kvalifikációs viadalra" - árulta el Lucz Dóra a vb-döntőt követően.

Amikor a második magyar érdekeltségű fináléra, a férfi K1 1000 méteres számára került sor, ember nem maradt ülve a nézőtéren, amikor a táv Európa-bajnoka, Kopasz Bálint elrajtolt. A magyar versenyző 750 méterig meghúzta magát a harmadik helyen, aztán elindította a kajakos berkekben már legendásnak számító hajráját, és egészen simán megnyerte a világbajnoki finálét, aminek nemcsak egy gyönyörű aranyérem, hanem természetesen egy tokiói kvóta lett a jutalma. Megkockáztatjuk, ha jövőre az olimpián is képes lesz így teljesíteni, vélhetően a vb és Eb után az ötkarikás játékokról sem fog hiányozni az aranyérem a gyűjteményéből.

Kopasz Bálint a férfi kajak egyesek 1000 méteres versenyének döntőjében aranyérmes lett a szegedi kajak-kenu világbajnokságon (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

"Óriási volt a biztatás, fantasztikus volt a közönség. Egy nagy álmom vált valóra ezzel az aranyéremmel. Imádok Szegeden versenyezni, nagyon szépen köszönöm mindenkinek azt a segítséget, ami ehhez az eredményhez eljuttatott. Most jöhet a pihenő, majd elkezdődhet a felkészülés Tokióra. Bevallom, nagyon nehéz volt a vége, hiszen kiiktattam mindent a hajrában, és amikor az utolsó ötvenen kinéztem és láttam, mekkora az előnyöm, akkor kiengedtem egy kicsit. Hatalmas élmény ez számomra, hazai pályán sikerült világbajnoki címet szereznem" - jelentette ki fülig érő mosollyal Kopasz Bálint, aki 22 esztendő után szerzett magyar aranyérmet világbajnokságon az olimpiai számban..

Még fel sem ocsúdhatott az ünneplő magyar közönség, amikor a női K1 1000 méteres szám fináléjának résztvevői sorakoztak fel a rajtnál, köztük a szám legnagyobb esélyese, az éppen ma a 30. születésnapját ünneplő Csipes Tamara. Az olimpiai, világ-, és Európa-bajnok ismét megmutatta, elképesztően tud versenyezni, hiszen végig vezetve - hol 2, hol 3 hajóhossz előnnyel -, a végén kicsit kiengedve egészen simán szerezte meg a magyar válogatott harmadik aranyérmét a szegedi világbajnokságon. Teljesítményét látva sajnáltuk csak igazán, hogy ez a szám nincs rajta az olimpia programjában...

A győztes Csipes Tamara a női kajak egyesek 1000 méteres versenyének döntőjében a szegedi kajak-kenu világbajnokságon (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

"Fantasztikus érzés, hogy ismét vb-címet szereztem, de számomra, ezen a különleges napon is kizárólag a vasárnapi, négyes döntő jár az eszembe, ahol megtehetjük az első lépésünket az olimpiai álmunk beteljesülése felé. Köszönöm a szurkolást, ilyen hangulatban nem lehetett kikapni" - mondta el Csipes Tamara, akinek könnycsepp jelent meg a szemében, amikor az egész lelátó rákezdett Halász Judit örökzöldjére: "Boldog, boldog, boldog születésnapot".

Bogár Gábor (b2) és Noé Zsombor (b3) a férfi kajak párosok 500 méteres versenyének döntőjében végül az ötödik helyet szerezték meg a szegedi kajak-kenu világbajnokságon (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A két aranyérem meghozta mindenki étvágyát, és a férfi K2 500 méteren már alig volt olyan ember a lelátókon, aki nem újabb érmet várt a Noé Zsombor, Bogár Gábor kettőstől. A magyarok a négyes pályáról indulva sokáig versenyben voltak a bronzéremért - sajnos az első két hely sorsába nem tudtak beleszólni -, ám a közönség fergeteges biztatása ellenére az utolsó métereken teljesen elkészültek az erejükkel, és lemaradva a dobogóról végül az ötödik helyen végeztek. Lesz ez még jobb is...

Folytatás vasárnap, remélhetőleg újabb magyar vb-aranyakkal!