HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság 600 millióval...

600 millióval drágul a washingtoni nagykövetség

HIRDETÉS

4,4 milliárd forintra drágul a washingtoni magyar nagykövetség felújításának költsége – derült ki az uniós közbeszerzési értesítőben (TED) pénteken megjelent hirdetményből. A korábbi 3,8 milliárd az indoklás szerint olyan körülmények miatt drágul több mint 600 millió forinttal, amelyet „a kellő gondossággal eljáró ajánlatkérő nem láthatott előre”.

HIRDETÉS

A magyar állam 2016-ban vásárolta meg a rendkívül impozáns, viktoriánus stílusban épült palotát. A később neoklasszicista elemekkel kiegészített, 1860 négyzetméteres, háromszintes épületre a fekvése miatt sem lehet panasz, hiszen az amerikai főváros központjában, mindössze egy bő tízperces sétára találjuk a Fehér Háztól. Három éve 16,5 millió dollárt, vagyis 4,4 milliárd forintot fizetett érte az állam, vagyis éppen annyit, amennyibe a rekonstrukció kerül az áremelkedést követően; összesen tehát közel 9 milliárd forintot fordít a kormány az épületre.

A felújítási munkát elnyerő cég izgalmas részletekkel gazdagítja a viktoriánus palota, Alexander Graham Bell egykori otthonának 1879 óta íródó történetét. A Mega-Logistic Beruházási és Üzemeltetési Zrt. az Átlátszó 2013-as cikke szerint annak az eredetileg terménykereskedelemmel foglalkozó Galla Invest Kft.-nek az átalakulásával jött létre, amely felbukkant a volt kisgazda államtitkár, Szabadi Béla büntetőügyében is. A Galla Invest egyike volt azoknak a cégeknek, amelyek az első Orbán-kormány idején Szabadi államtitkár utasítására áron alul vásárolhattak a földművelési tárca tulajdonában lévő Tartalékgazdálkodási Kht. stratégiai élelmiszerkészletéből több tízezer tonna lisztet és cukrot. Az akkori tulajdonos-ügyvezetőt, Lóki Gézát – aki jelenleg is a Mega-Logistic egyik tulajdonosa az Opten céginformációs szolgáltató adatbázisa szerint – a perben a bíróság okirat-hamisításért elítélte.

Ennek ellenére az állam, a 2002-es kormányváltás követően továbbra is zsíros megbízásokkal látta el a kaposvári illetőségű Lóki család érdekeltségeit. A Mega-Logistic 2005 és 2010 között a Honvédelmi Minisztérium udvari beszállítójává lépett elő, ebben az időszakban évi 4-5 milliárd forintos megrendelést kapott a HM EI Zrt.-től. Ugyanekkor, 2008-ban a Magyar Villamos Művek is üzletelt a Mega-Logistickal. Az állami áramszolgáltató később hűtlen kezelés gyanúja miatt bíróság elé állított menedzsmentje, élén Kocsis Istvánnal, versenyeztetés nélkül szerződött a társasággal a paksi Erzsébet Szálló felújítására. A hotel felújításán a Heti Válasz korábbi cikke szerint összesen nagyjából 2 milliárd forintot bukott az MVM, és vele az adófizetők is. Az ügyben született elsőfokú döntés még felmentette Kocsist, ám a megismételt eljárásban, másodfokon öt év letöltendő börtönre ítélték az állami energiacsoport milliárdjait érintő hűtlen kezelés és sikkasztás ügyében.

A Mega-Logistic a 2010-es választásokat követően több nagykövetség felújítása környékén is felbukkant: 2010-ben a strasbourgi, 2011 decemberében a ljubljanai, a bukaresti, a madridi és a moszkvai magyar kirendeltségeken dolgozhattak.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

28,563lájkolóTetszik
2,564követőKövetés
17,300feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Emberek, helyzet van!” – Magyar Hang-ajánló

Bod Péter Ákos-, Pikó András- és Mautner Zsófia-interjú, jászberényi riport. Körüljártuk a legújabb oktatási reformot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Nem gyom, gyógy

Így a nyár vége felé már gyakrabban jelentkezik a fáradtság, és ezt kiszagolják a gyomok. A gazok. Ez sem akkora baj persze, némelyiket például megeszem.