HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Zötykölődik a...

Zötykölődik az olcsó bor az országúton – Így élnek vissza az ügyeskedők az EU-támogatással

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Idén soha nem látott intézkedéssel mentik a magyar bort: ez a zöldszüret, amely a még éretlen állapotban lévő szőlőfürtök teljes eltávolítását jelenti. Ezért uniós kompenzációt – hektáronként 300 ezer–1,1 millió forintot – kapnak azok a gazdák, akik jelentkeztek a programra, körülbelül 5200 hektáron már le is szedték az összes fürtöt. Az agrártárca az európai borpiaci helyzettel indokolta a lépést, ugyanis tavaly a sokéves átlagnál jóval több, 190 millió hektoliter borászati termék készült az Európai Unióban. Mi után még idén is nagy a fölösleg, az unió és hazánk is termeléskorlátozással próbál védőhálót nyújtani a piaci zavarok következményeinek leginkább kitett szőlőtermelők és borászatok számára.

HIRDETÉS

De valójában kiken is segít már megint az uniós támogatás? Jásdi István csopaki borász szerint furcsa anomáliák figyelhetők meg az ágazatban. A hazai szőlőtermő terület igazán nem mondható túl nagynak. Míg a rendszerváltás idején még nagyjából 130-140 ezer hektárba kapaszkodtak a szőlők, tavaly hivatalosan már csak 65,5 ezer hektáron szüreteltek borszőlőt. Folyamatosan csökken tehát a termőterület nagysága, miközben az állományoknak csak kis része újult meg az elmúlt időszakban.

Hulladékégető a történelmi borvidéken | Magyar Hang

Mégis nagyjából mindig ugyanannyi – az utóbbi évek átlagában 2,7 millió hektoliter – bor készül minden évben. (A sorból kilóg a tavalyi év, amikor kiemelkedő, 3,7 millió hektoliteres volt a hazai bortermelés a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa adatai szerint.) Ez aligha magyarázható pusztán a nagyobb hozamokkal. – Jómagam leginkább az országúton közlekedő tankautókban – amelyekben olcsó bor zötykölődik – látom az okokat – fejtegeti a borász. A rendszerváltás után csaknem 30 évvel még mindig ott tartunk, hogy jobb bornak való szőlőt csak mintegy ötezer hektárról szüretelnek, vagyis a termelés kevesebb mint tíz százaléka képvisel olyan minőséget, amely már nemzetközi szinten is versenyképes.

Pedig az uniós csatlakozás óta volt pénz új szőlőültetvények telepítésére, és az elmúlt 10-15 évben soha nem látott mértékű pincefejlesztések zajlottak Magyarországon. – Úgy látom azonban, hogy az uniós támogatások egy részét olyan területekre és fajták – például bianca, aletta – telepítésére fordították, amelyekből nem állítható elő minőségi bor – teszi hozzá. Vagy olyan gazdasági épületekre, amelyekben soha nem forrt a támogatási szerződésekben vállalt mennyiségű must. Nem véletlen, hogy a mostani zöldszüret „áldozatai” épp az utóbbi évek szőlőtelepítéseinek legnépszerűbb fajtáiból kerülnek ki. A borász szerint van egy réteg, amely valójában soha nem gondolta komolyan a borkészítést, ellenben jól kihasználta az uniós pénzek adta lehetőségeket. Sorban felvették a támogatásokat először a szőlőtelepítésre, majd a pincefejlesztésre, most pedig a zöldszüretre, és ha lesz, akkor a szőlőkivágásra is.

HIRDETÉS
Elszabotálják Orbán Viktor tokaji álmát? | Magyar Hang

– Ebből nem lesz munkahely, áru és világhírű magyar bor – szögezi le Jásdi István. Ez egyébként nem magyar sajátosság, az EU más országaiban is eljátszották egyes gazdák, hogy a támogatást csak azért veszik fel, hogy majd a következőt is igényelhessék. Miután a visszaélés mindig utólag derül ki, nehéz felvenni vele a harcot.

Mégis tenni kell valamit, hogy az ilyen tevékenységet ne jutalmazza az állam. A szakmában úgy vélik, az a legjobb, ha az ágazat szereplői képesek a megfelelő önigazgatásra. Ilyenre mutat példát a termelői kezdeményezésre és részvétellel működő Csopaki Kódex (termelői önkorlátozó és önszabályozó egyesület), amely kidolgozta a saját eredetvédelmi szabályrendszerét. A jó minőség jegyében is tavaly 30 százalékkal kevesebb szőlőt szüreteltek, mint lehetett volna, mert a rohadt termést eldobták. Így aztán boraik idén is jól fogynak a piacon, miközben mások kénytelenek maguk előtt tolni a közepes minőségű, eladatlan tavalyi készleteket.

– Most minden remény megvan arra, hogy a régióban az idei termés – még ha mennyiségre nem is – jobb legyen, mint a 2018-as. Ahhoz azonban, hogy a magyar bor külföldön még ismertebbé váljon, a borászok közötti összetartás mellett folyamatos, kiszámítható, profi bormarketingre lenne szükség – hangsúlyozza Jásdi. Az anyagi forrásokhoz az államnak és a termelőknek is hozzá kellene tenniük a magukét, mert most nagyon esetleges, mennyi pénz van az állami költségvetésben erre a célra. Muszáj erre áldozni, mert manapság világtendencia a borfogyasztás csökkenése, ami elsősorban az olcsóbb termékeket érinti. A magyar borfogyasztás amúgy sem mondható magasnak, sőt az utóbbi években az egy főre eső éves borfogyasztás 33 literről 24-re mérséklődött. Az adatok szerint az olcsó áruk iránti igény esett vissza igazán, a palackozott borok fogyasztása nem csökkent látványosan, a felső kategóriás minőségi borok iránti hazai kereslet pedig stabil maradt. Változik tehát a borízlés, a minőségre van egyre inkább vevő.

– Már csak ezért is jobban oda kellene figyelni arra, hogy az uniós támogatások jó helyre kerüljenek – véli a borász.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/33. számában jelent meg, 2019. augusztus 16-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/33. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Facsinay Kinga
Facsinay Kinga
A Magyar Hang gazdasági újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,708lájkolóTetszik
2,952követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali – Magyar Hang-ajánló

Interjú Nádasdy Ádámmal, Csernák Jánossal, valamint a győri polgármesterjelöltekkel. Riport Gyöngyöspatáról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

„Az elvtelenségbe tartó járaton nincs végállomás”

Egyesülhet az LMP és a Párbeszéd? Megkérdeztük, mit szólna ehhez a zöldpárt három korábbi társelnöke, Szél Bernadett, Schiffer András és Hadházy Ákos.

Pénz semmiért