Egyetemisták szüretelhetik a spárgát Németországban

Egyetemisták szüretelhetik a spárgát Németországban

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus-járvány és a határok lezárása szűkre szabja vagy ki is zárja a mezőgazdasági idénymunka lehetőségét, és ezzel komoly kihívás elé állítja számos európai ország mezőgazdaságát. Az idénymunka hiánya Németországot is sújtja, ahol az utóbbi években jellemzően kelet-európai – többek között lengyel, ukrán, román – illetve üzbég, mongol idénymunkások dolgoztak szezonálisan a mezőgazdaságban, például szüretelték az epret és spárgát is.

Ebben az évben viszont nem jönnek a vendégmunkások a koronavírus miatt, a higéniára és az esetleges fertőzöttek elkülönítésére vonatkozó ígéretek ellenére sem sokan akarják vállalni a szezonális munkát. És olyan is előfordult már, hogy feltartóztatták őket, mint a román idénymunkásokat a magyar határon. Erről számoltak be a német közmédiának az érintett gazdálkodók.

Az eddigi csekély érdeklődés ellenére a gazdák azért még bíznak abban, hogy lesznek olyan idénymunások, akik vállalják az utazást, és az élelmiszertermelés érintettsége miatt abban is, hogy átengedik majd őket a határokon. De van már olyan megoldási javaslat is, ami részben a belföldi szolidaritásra épít: egyetemistákat és tanulókat verbuválnának, hogy segítsenek be a szüretbe.

A francia mezőgazdasági miniszter a tétlenné vált embereket arra kérte, hogy „menjenek ki a földekre dolgozni" | Magyar Hang

A Covid-19 fertőzés miatt lelassult kereskedelmi kapcsolatok és a gazdasági termelés lebénulása erősen sújtja a francia mezőgazdaságot, amelyet a globalizáció mellett az elvándorlás is fenyeget.

A szövetségi mezőgazdasági minisztérium a menekülteknek és menedékkérőknek, akár a munkvállalási engedéllyel még nem rendelkezőknek is lehetőséget adna, hogy bekapcsolódjanak a mezőgazdasági munkába. Közvetítő oldalt is létrehoztak, ahol munkaerő-kereslet és a kínálat egymásra találhat, az adminisztrációt könnyítik, és hangsúlyozzák, hogy természetesen szigorúan önkéntes tevékenységről van szó.

Az oldalon a különböző mezőgazdasági munkákról is közölnek információkat, és egy folyamatábrával szemléltetik, hogy melyik terménynél mikor milyen típusú mezőgazdasági munka aktuális: a spárgát április-májusban, az epret május folyamán szüretelik, a saláta és más zöldségek ültetéséhez április közepétől van szükség munkaerőre.