HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Van pénz a vé...

Van pénz a védekezésre: Soha nem látott nyereséget ért el az MNB

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tavaly kiemelkedő, 254,7 milliárd forint nyereséget ért el – derül ki a jegybanki közleményből.

Mint írják, az MNB törvényben szereplő céljai – ezek közül is kiemelten elsődleges célja, az inflációs cél elérése – érdekében hozott jegybanki döntések 2019-ben is hozzájárultak az eredmény kedvező alakulásához. Az éves eredmény alakulásában a 229 milliárd forintos, kiugró árfolyameredmény meghatározó szerepet játszott, amelyből az arany befektetésen elért nyereség közel 140 milliárd forintot tett ki. Az éves eredményt az is javította, hogy a nettó kamat- és kamatjellegű eredmény is magas, 49 milliárd forintos szintet ért el. A kamateredmény kedvező alakulásához a devizatartalék kamatbevételének emelkedése és a forint kamateredmény javulása egyaránt hozzájárult.

Az MNB igazgatósága úgy ítéli meg, hogy a korábbi évek nyereségéből felhalmozott jegybanki tartalék fedezetet jelent az esetlegesen felmerülő kockázatokra, és hosszabb távon is biztosítja, hogy a költségvetésnek ne keletkezzen térítési kötelezettsége a jegybankkal szemben. Mindezzel a koronavírus által okozott válsághelyzetben növekszik az állam mozgástere – tette hozzá az MNB.

Az eredményfelosztási szabályok alapján és a nemzetgazdasági érdekek figyelembevétele mellett az MNB igazgatósága úgy döntött, hogy a jegybank a 2019. évi nyereségének döntő részét, 250 milliárd forintot (a 2019 -es GDP több mint 0,52 százaléka) befizet osztalékként a költségvetésbe, ami többletforrást biztosít az államháztartásnak. Az osztalék összegéből 48 milliárd forint (a 2019-es GDP több mint 0,1 százaléka) az európai elszámolási szabályok szerint a költségvetés ESA-egyenlegét is javítja, ami tovább növeli az állam mozgásterét. 2013 óta a jegybank immáron harmadik alkalommal döntött osztalékfizetésről a 2015. évi és 2018. évi eredményéből történő 50-50 milliárd forintos befizetést követően.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

41,025lájkolóTetszik
3,812követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nyíljon ki végre az emberek szeme!” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Herczeg Zoltánnal! Mészáros Lőrincet sejtik a milliárdos őrizetbe vétele mögött. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek