A Spar megtámadta az Orbán-kormány különadóját az EU-nál

A Spar megtámadta az Orbán-kormány különadóját az EU-nál

Spar áruház (Fotó: spar.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Spar panaszt nyújt be az EU-nak a magyarországi különadó miatt – írja a Portfolió a Financial Times cikkére hivatkozva. 

Az üzletlánc azzal vádolta a magyar kormányt, hogy megszegi az uniós jogot, és felszólította Brüsszelt, hogy avatkozzon be a működését érintő „pusztító” hatások enyhítése érdekében. A cégcsoport azt állította, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök kormánya által 2022-ben bevezetett különadó („extraprofitadó”) diszkriminatív volt, és számos uniós jogszabályt sértett, többek között az áruk szabad mozgásával kapcsolatosakat. Az üzletlánc azt is kifogásolja, hogy a magyar kormány árstopot vezetett be egy sor élelmiszerre. Utóbbi intézkedés miatt egyébként a boltoknak több terméket is alacsonyabb áron kellett értékesíteni, mint amennyiért beszerezték azokat, ráadásul az infláció jelentős csökkenése ellenére is érvényben maradtak. 

A Spar szerint ezek az intézkedések egyértelműen összeegyeztethetetlenek az uniós joggal, a magyar kormány 90 millió euróval növelte a cég költségeit, és 2023-ban közel 50 millió eurós veszteséget okozott. A Spar a második legnagyobb kiskereskedő Magyarországon a forgalom alapján. 

Címkék: különadó, Spar