Csúcsot döntött a költségvetési hiány

Csúcsot döntött a költségvetési hiány

A Karmelita kolostor kívülről (Fotó: Magyar Hang/Bodacz Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Augusztusban 358 milliárd forintnyi hiányt produkált a költségvetés, amire még soha nem volt példa. Ez mintegy százhúsz milliárd forinttal nagyobb, mint a 2022-es év nyolcadik hónapjának adata, pedig annak idején az is csúcsot jelentett. A kiugró augusztusi adat egyben azt is jelenti, hogy az év kétharmadánál már szinte a teljes hiány teljesült (96,7 százalék), illetve hogy az első nyolc hónap halmozott hiánya szintén csúcsot döntött.

A Portfólió számítása szerint éves szinten 1400-1500 milliárd forinttal lehet több a hiány a tervezettnél, ami tovább emelkedhet, ha a számításaik szerint várható négy százalékpontos novemberi nyugdíjemelés 200 milliárd forintját is hozzászámoljuk. Mindez azt jelentheti, hogy a tervezett 3,9 százalék helyett akár hat százalék is lehet a költségvetési idei hiánya.

Vagyis hiába a kormányzati retorika, hogy az országba érkező külföldi tőke kiváltja a hosszú ideje nem érkező uniós forrásokat, erről szó sincs, nagyon nagy szükség lenne az uniós pénzcsapok megnyitására. Miután ennek valószínűsége közelít a nullához, a kormány kénytelen lesz emelni a hiánycélt, mert nehezen képzelhető el, hogy az év hátralévő négy hónapjában csoda történik, és szinte egyáltalán nem nő a deficit nagysága. Arra is kicsi az esély, hogy a kiadásokat számottevő mértékben csökkenteni tudja a kabinet, hiszen az állami beruházásokat már több lépcsőben töredékére vágta vissza. Különösen, hogy a jelek szerint a kormány még idén tulajdonrészt akar szerezni az 1400-1500 milliárd forintra becsült a Budapest Airportban.