Hat hónapja csökken a cégek száma Magyarországon

Hat hónapja csökken a cégek száma Magyarországon

Húszezer forintosok (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Opten céginformációs rendszer legfrissebb adatai szerint az idén februárban működő társas vállalkozások száma 515 ezer alá csökkent, folytatva ezzel egy hat hónapja tartó trendet. Örömteli tény, hogy az előző év azonos időszakához viszonyítva közel 350-nel több új vállalkozás alakult.

A cégalapítások számának emelkedése biztató jel, ugyanakkor az új cégbírósági eljárások magas aránya árnyékot vet rá, különösen a felszámolási eljárások kiemelkedő száma. A tavalyi évben több mint 20 ezer felszámolási eljárás indult, ami egyértelműen befolyásolja a cégmegszűnések számának növekedését, és véleményem szerint idén az év végére akár elérheti a 40 ezret is – mondta Alföldi Csaba, az Opten céginformációs szakértője.

Az elmúlt hét évben – kivéve 2021-et – a január és februári hónapokban a cégszám csökkenése volt megfigyelhető. Az idei év különlegessége abban rejlik, hogy közel 2 ezerrel kevesebb cég szűnt meg az előző év hasonló időszakához képest, és még a járvány előtti „boldog békeidők” szezonális csökkenésénél is enyhébb volt a visszaesés.

Az idei februári adatok jelentős erősödést mutatnak az alapítások terén, ami különösen üdvözítő a korábbi szűkös időszakok után. Februárban összesen 2600 új vállalkozás jött létre, ez nemcsak meghaladja az előző év hasonló időszakában regisztrált adatokat, hanem – a tavalyi év márciusát kivéve – az elmúlt 14 hónap legmagasabb alapítási értékét is felülmúlja. A megszűnések száma februárban nem mutat kiugró mértékű növekedést (3233 db), sőt, a megelőző év februárjához képest több mint 600 céggel kevesebb megszűnés lett regisztrálva.

A jövőbeni cégszám alakulása nagyban függ a múltbeli és jelenlegi cégbírósági eljárások kimenetelétől, valamint a jövőbeli cégalapításoktól. Februárban az új cégbírósági eljárások inkább negatív tendenciát mutatnak. A két legjelentősebb eljárás, a felszámolási és a kényszertörlési eljárások, nemcsak az előző hónaphoz képest, hanem az előző év azonos időszakához viszonyítva is növekedtek. Az új felszámolási eljárások száma továbbra sem csillapodik, közelítőleg elérte az 1,8 ezres számot, míg tavaly februárban még nem érte el az 1300-at. Ez az eljárások közül a legnagyobb súlyt képviseli (43,9 százalék). A kényszertörlések száma ugyan kisebb a felszámolási eljárásokénál (1400, azonban várhatóan több mint 70 százalékuk felszámolásba fog átfordulni). A végelszámolások száma hasonló maradt a tavalyi évhez képest, 870 cég döntött úgy, hogy kilép a piacról.

A jövőben további cégszám csökkenés várható. Az alapítási kedv növekedése nem mutat olyan erős tendenciát, amely képes lenne ellensúlyozni a tavalyi közel 50 ezer új cégbírósági eljárást, melyek idén vagy jövőre a megszűnő cégek számát növelhetik. Tavaly mintegy 38 ezer vállalkozás szűnt meg, miközben az újonnan alapítottak száma 26 ezer alatt maradt.

Címkék: Opten, cégek