Itt voltak a világ legforgalmasabb repülőterei 2022-ben

Itt voltak a világ legforgalmasabb repülőterei 2022-ben

Floridai repülőtér tavaly áprilisban. Főleg országon belül utaznak. (Fotó: Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Április elején tette közzé az Airports Council International (ACI), a világ repülőtereinek szakmai szövetsége a 2022-es forgalom előzetes adatait. Ezek szerint a nemzetközi utazások újraindulásával a 2022-es globális utasforgalom megközelítette a 7 milliárdot, ami 53,5 százalékos növekedést jelent 2021-hez képest, és 73,8 százalékosat a rekordév, vagyis 2019 eredményeihez képest. A nagyobb csomópontoknál még nagyobb a bővülés: a teljes utasforgalom tekintetében az első tíz repülőtér, amely a globális forgalom tíz százalékát adja, csak alig 14 százalékkal marad el a 2019-es számoknál.

A lista élén, az első négy helyen a rangsor változatlan, ugyanazok az amerikai repterek állnak az élen. Tavaly, akárcsak az elmúlt években, a világ  legnagyobb forgalmú légikikötőjének a Hartsfield-Jackson Atlanta nemzetközi repülőtér (ATL) bizonyult, 93,7 millió utassal. A második stabilan a Dallas Fort Worth repülőtér (DFW), 73,4 millió utassal, a harmadik a denveri (DEN), 69,3 milliós forgalommal. A negyedik helyen a chicagói O'Hare repülőtér (ORD) végzett, 68,3 millió utassal.

Az első változást 2021-hez képest ezután találjuk: a korábbi 27. helyről – jelentős ugrással – az ötödik helyre került a dubaji reptér (DXB), 66 millió utassal, hogy aztán egy újabb amerikai légikikötő következzen – alig 140 ezer utassal lemaradva –, méghozzá a Los Angelesi LAX. Ezután Isztambul következik a sorban (64 millió utassal), majd a londoni Heatrow (61), Új-Delhi (59) és Párizs – CDG, 57 millió utassal.

A top 10-ben a legnagyobb ugrás a London Heathrow (LHR) esetében volt tapasztalható. A repülőtér az 54. helyről javított a rangsorban, miután a határok – kétéves zárás után – 2022 márciusában újra megnyíltak.

Amerika főként az országon belüli utazásokban erős – ha csak a nemzetközi forgalmat nézzük, egyetlen légikikötőjük sem fért fel a tízes toplistára. Ebben a rangsorban Dubaj vezet, megelőzve Londont (LHR) és Amszterdamot. A nemzetközi forgalomban jóval erősebb az európai dominancia (hét reptér a tízből), és épp befért még egy másik londoni légikikötő is, a Gatwick (LGW) 30 milliós forgalommal.

Luis Felipe de Oliveira, az ACI World főigazgatója elmondta: „Az utasforgalom szempontjából legforgalmasabb repülőterek új top 10-es listája tükrözi a repülőterek és a légiközlekedési ágazat ellenálló képességét, valamint az utasok lelkesedését a légi utazás iránt. Míg az amerikai repülőtéri csomópontok az erős belföldi piacnak köszönhetően gyorsabban talpra tudtak állni, most azt látjuk, hogy a globális csomópontok is csatlakoznak az elithez – köztük Dubaj, Isztambul és a londoni Heathrow repülőtér. Kína (mely az Egyesült Államok után a második legnagyobb légiközlekedési piac) újbóli megnyitása várhatóan újabb fellendülést hoz majd a belföldi és a nemzetközi utazások terén egyaránt.”

A légi áruszállítás tekintetében Hongkong vezet, megelőzve Memphist és az alaszkai Anchorage-t. Ezen a listán egyetlen európai város sem szerepel. További érdekes adatokat ITT találnak.

2023 januárjában az ACI 712 tagot számlált, a tagok 171 országban összesen 1925 repülőteret üzemeltetnek.