Mégsem fenyeget uzsorakamattal a csokos hitel

Mégsem fenyeget uzsorakamattal a csokos hitel

Fotó: Unsplash/Josh Appel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem ment könnyen, de a kormány is felismerte, hogy családi otthonteremtési kedvezmény szabályai között a feltételek nem teljesítése esetén fizetendő büntetőkamatok mértéke irreálisan magassá vált. Új rendeleteiben ezért ezeket 5 százalékban maximálja – írja a Bank360.

 A támogatás elnyerésének szabályai között ugyanis eddig olyan büntetőkamatok szerepeltek a feltételek nem teljesítése esetén, amelyek a kamatok elszállása miatt mostanra egészen horrorisztikus pénzügyi fenyegetést jelentettek a számukra.

Ha például nem sikerül teljesíteni a csokért vállalt gyermekszámot, akkor az alapkamattal vagy legrosszabb esetben annak ötszörösével megegyező büntetőkamattal kell visszafizetni a lakás vásárlására, építésére vagy bővítésére kapott támogatást. Ez a csok indulásakor nem jelentett túlzott fenyegetést, hiszen az alapkamat egy százalék alatt volt. Mostanra azonban a jegybanki alapkamat 13 százalékra ugrott, így a büntetés jobb eseteben is az aktuális személyi kölcsönök kamatán ketyegne az adósoknak. Rosszabb esetben viszont már ennek ötszörösén, azaz 65 százalékon, ami már bőven az uzsorakamatszint felett van – elemezte a helyzetet a lap.

Ezt felismerve módosított a csok szabályain a kormány csütörtök este kiadott, és Magyar Közlönyben is megjelenő rendeleteiben. Az új szabályok szerint azokban az esetekben, ahol a Polgári Törvénykönyben (Ptk.) meghatározott késedelmi kamat, azaz a jegybanki alapkamat szerepel, ott ennek maximális mértéke 5 százalék lehet. Ugyanez vonatkozik azokra az esetekre is, amikor a csok jogszabály a jegybanki alapkamat ötszörösében határozza meg a támogatás visszafizetésének büntetőkamatát.

Ez azt jelenti, hogy a támogatási feltételek nem teljesítése esetén a csokot felvevő házaspárok által fizetendő késedelmi (büntető) kamat semmiképpen sem lehet magasabb 5 százaléknál. Tehát a támogatás felvétele és a visszafizetési kötelezettség beállta között azokban az időszakokban is maximum 5 százalékkal számolják ezt a késedelmi kamatot, amikor az alapkamat vagy meghatározott esetekben annak ötszöröse meghaladná az öt százalékot – tették hozzá.