Megvan, ki üzemelteti az autópályákat a következő 35 évben

Megvan, ki üzemelteti az autópályákat a következő 35 évben

M1 autópálya (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megkötötte a 35 évre szóló autópálya koncessziós szerződést a kormány, az eljárás végéhez értünk, minden formai követelmény teljesült – jelentette be egy pénteki sajtóbeszélgetésen Rogán Antal koncesszióért felelős miniszter. A közbeszerzési értesítőben meg is jelent a döntés. A Portfolio.hu írása szerint három pályázó közül a magyar magántőkealapok által szervezett pályázat nyert, ezek Mészáros Lőrinchez és Szíjj Lászlóhoz köthetők.

A nyertesek a következőkre vállaltak kötelezettséget: új pályák építése 317 km hosszan, ennek 2032-ig kell megvalósulnia; sávbővítés 265 km hosszan az első tíz év alatt; üzemeltetés és fenntartás 1044 km szakaszon a koncessziós időszak egészében.

A beszélgetésen az is kiderült: a Koncessziós Tanács javasolja a kormánynak a meglévő, M5-ös és M6-os autópályára vonatkozó koncessziós szerződések felülvizsgálatát, mert az nem előnyös a magyar állam számára és a külföldi tulajdonú cégek jelentős többlet nyereségre tettek szert.

A koncessziós projekt közgazdasági modelljét így határozták meg: rendelkezésre állási díjat fizet az állam, 35 év alatt fizeti ki a teljes összeget. Az autópályaszakaszok, sem az újak, sem a régiek nem kerülnek a koncesszor tulajdonába.