Nem szállhat be Szerbia a Paks II. építésébe

Nem szállhat be Szerbia a Paks II. építésébe

A Paksi Atomerőmű (Fotó: atomerőmű.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár a szerb elnök októberben nyilvánosan is felvetette, hogy 0,5–1 milliárd euróval beszállnának Paks II. építésébe, hogy cserébe áramot kapjanak majd, a magyar projektért felelős tárca nélküli miniszter friss írásbeli válaszából kiderül: ez nem fog megtörténni, mert a magyar kormány továbbra is az eredeti elképzeléseknek és az oroszokkal kötött szerződésnek megfelelően tervezi végrehajtani a beruházást. A Portfolio.hu szerint mindez megerősíti azt a minapi következtetésüket, hogy így a szerbek esetleges beszállása csak a meglévő Paks I.-be lenne lehetséges.

A szerbek beszállási tervének és közvetlen áramvásárlásának akadályát jelenti az is, hogy az Európai Bizottság csak úgy hagyta jóvá a Paks II. terveit, hogy az abban majdan megtermelt áramot a transzparens módon a piacon kell értékesíteni. Ezért írta a válaszában Süli János, a projektért felelős tárca nélküli miniszter azt, hogy hazánk az új blokkok által termelt villamos energiát a magyar szervezett villamosenergia-piacon, és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által felügyelt transzparens aukciókon értékesíti majd.

A jelek szerint az utóbbi napokban a szerbek is átgondolták a dolgot és most már inkább a Paks I.-be való beszállási tervről beszélnek. Igaz, a Portfolio.hu elemzői úgy látják, ez előtt is lényeges akadály mutatkozik főként amiatt, hogy a magyar kormány nem akar foglalkozni a 2032–2037 között lejáró blokkok üzemidejének meghosszabbításával.

Ezzel együtt mégis elképzelhető, hogy mindössze 10–15 éves távra is beszállnának a szerbek Paks I.-be, mert éppen pénteken nyilatkozott úgy a szerb miniszterelnök-helyettes, Zorana Mihajlovic, hogy a következő 20 évben összesen legalább 17 milliárd eurót költenének megújuló energiás kapacitások kiépítésére. Ezek megépüléséig jól jöhetne nekik a stabil áramtermelés, amit Paks biztosíthat a számukra.