Sorra köti a peren kívüli egyezségeket a Google Amerikában a helyadatok kifogásolt használata miatt

Sorra köti a peren kívüli egyezségeket a Google Amerikában a helyadatok kifogásolt használata miatt

Fotó: Unsplash/Paweł Czerwinski

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Google két, a felhasználói adatok helytelen használata miatt ellene indított eljárásban is peren kívüli egyezséget kötött, és ezekben vállalta, hogy 29,5 millió dollárt fizet – írja a Huffington Post.

Az egyik eljárást Indiana szövetségi államban indították a netes óriással szemben. „A Google az indianai fogyasztók helyadatait használta fel részletes felhasználói profilok összeállításához és célzott hirdetéseihez, de 2014 óta félrevezette a felhasználókat ezekkel a gyakorlataival kapcsolatban” – idézte a hírblog Todd Rokita indanai államügyészt. A beszámoló szerint így 20 milliós kompenzáció kifizetését vállalta a cég. „Ez az egyezség újabb példája annak a szilárd elkötelezettségünknek, hogy megvédjük Indiana lakóit a technológiai óriáscégek tolakodó rendszereitől” – nyilatkozta a megállapodást követően Rokita, hozzátéve, hogy továbbra is felelősségre vonják a techcégeket a fogyasztók tisztességtelen manipulálása miatt.

Hasonló egyezségre jutottak Washingtonban is, amelyről az amerikai főváros főügyésze számolt be. Karl Racine tájékoztatása szerint a Google 9,5 millió dollárt fizetett, amiért a főügyész szerint becsapta az ügyfeleket, hogy hozzáférjenek helyadataikhoz. A probléma pedig az volt, hogy a netes óriáscég szinte lehetetlenné tette a felhasználók számára, hogy megakadályozzák tartózkodási helyük nyomon követését. Racine közölte, hogy az egyezség részeként a Google-nak világossá kell tennie ügyfelei számára, hogyan gyűjtik, tárolják és használják fel helyadataikat.

A Huffington Post összegzője szerint a Google 2022-ben rekordmennyiségű kompenzációt fizetett e gyakorlata miatt. Még november 391 millió dollár kifizetésében állapodtak meg, miután 40 szövetségi állam közös keresetében nyomozást helyezett kilátásba a cég kifogásolt nyomonkövetési gyakorlata miatt.

A keresőjéről is ismert amerikai óriásvállalat egyelőre nem reagált a friss egyezségekre, ugyanakkor még novemberben azt írták, már évekkel ezelőtt felhagytak a felhasználók helyadatainak kifogásolt nyomonkövetési gyakorlataival.