Tovább csúszhat az uniós pénzek kifizetése

Tovább csúszhat az uniós pénzek kifizetése

Fotó: Unsplash/Annie Spratt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mégsem jövő héten dönt a benyújtott magyar reformokról az Európai Bizottság, így a források kifizetése is tovább csúszhat a Bloomberg cikke szerint. Eddig úgy lehetett tudni, hogy november 22-én értékeli ki a kormány korrupcióellenes intézkedéseit a hivatal. A Bloomberg szerint amennyiben tényleg nem születik döntés november 22-én, úgy az uniós pénzügyminisztereknek kifejezetten kevés idejük lesz kiértékelni az uniós álláspontot idei utolsó ülésükig, december 6-ig.

Ha az Európai Tanács év végéig nem hagyja jóvá a források elköltésére benyújtott magyar tervet, úgy az ország eleshet az összegek hetven százalékától, nagyjából 4,1 milliárd eurótól.

Több uniós tagállam is arról beszélt, köztük Svédországgal, Finnországgal és Dániával, hogy idő kell a magyar terv kiértékeléséhez. Érdekes egybeesés, hogy a magyar kormány eközben a svédek és finnek NATO-csatlakozási tervére mondta ugyanezt.

A kormány tizenhét ügyben állapodott meg az Európai Bizottsággal. Ezek közt van az Integrációs Hatóság elindítása, illetve egy korrupcióellenes munkacsoport felállítása.

Magyarország nagyjából másfél éve nem kaphatja meg a Helyreállítási Alapból járó pénzeket, továbbá a 2021-2027-es uniós költségvetés forrásairól sincs még döntés. Továbbá újabb uniós pénzeket is befagyaszthatnak egy éppen zajló jogállamisági eljárás alapján. Az Európai Bizottság szeptemberben a források befagyasztását javasolta ez ügyben is, az Európai Tanács minősített többséggel fog határozni december 19-éig.