A béke vagy te, Szijjártó!

A béke vagy te, Szijjártó!

Huszain al-Muszallam, a Nemzetközi Úszószövetség (WA) elnöke (b) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) kezet fog a szervezet székházának Budapestre költözéséről szóló megállapodás aláírásán a Nemzetközi Úszószövetség kongresszusán Fukuokában 2023. július 25-én. Mögöttük Brent John Nowicki, a WA ügyvezető igazgatója, Dale Neuberger, a WA gazdasági igazgatója, Sam Ramsamy, a WA első alelnöke, Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke a WA Bureau tagja, Madaras Norbert, a Magyar Vizilabda Szövetség elnöke és Gyurta Dániel, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagja (b-j). Jóváhagyta a Nemzetközi Úszószövetség kongresszusa az elnökség egyhangú döntését a jelenleg a svájci Lausanne-ban mûködő szervezet székházának Budapestre költözéséről (Fotó: MTI/Derencsényi István)

Fotó: Derencsényi István

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Világraszóló siker: Budapestre költözik a Nemzetközi Úszószövetség (WA). A jelenleg a svájci Lausanne-ban székelő szervezet döntését Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be a fukuokai vizes világbajnokság helyszínén. És ha már Japánban járt, a tárcavezető a béke üzenetét is magával vitte: „Egy teljes részvétellel megtartott olimpia nagy segítséget jelenthetne a háborús konfliktusok, így az Ukrajnában zajló háború békés rendezésében is” – osztotta meg álláspontját Ng Ser Mianggal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC) első alelnökével. Vagyis ha Oroszországnak is ott lehet a 2024-es párizsi nyári játékokon, Vlagyimir Putyin akár haza is hívhatja katonáit.

Az IOC (várhatóan) nem küld meghívót Oroszországban és Belarusznak az olimpiára. A sportolóik egy része így is elindulhat Párizsban, de kizárólag semleges színekben, és csak akkor, ha igazolják, hogy nincs közük a fegyveres erőkhöz, vagy a nemzetbiztonsághoz. Az elmúlt hónapokban több sportági világszervezet engedélyezte az orosz sportolók indulását a fenti feltétellel, és nem sült el túl jól a dolog: alig maradt olyan versenyző, aki ne bukott volna meg az átvilágításon. Ezt látva, már Oroszország sem töri össze magát, hogy hivatalosan is ott lehessen Párizsban: nem akarnak eleget tenni „a nyugat megalázó követeléseinek” – fogalmazott Dmitrij Csernyisenko miniszterelnök-helyettes.

Vagyis egyik fél sem támogatja az olimpiai részvételt, Magyarország azonban nagyon örülne, ha az orosz sportolókat nem érintené hátrányosan a háború. Szijjártó Péter nyilatkozata tökéletesen beleillik a kormány békepártinak mondott kommunikációjába: kétségkívül hangzatos, de figyelmen kívül hagyja a valóságot, és tét nélkül dobálózik nagy szavakkal.

– Jó lenne, hogyha a sport a béke eszköze lenne – írta a miniszter a Facebook-oldalán, és ezzel nem lehet vitatkozni. Milyen jó lett volna, ha Oroszország nem akarja egy háromnapos „különleges katonai művelettel” csatlósává tenni Ukrajnát, majd a kudarc láttán folytatni a pusztítást. De persze a közös olimpia mindent megváltoztatna, akkor a kijevi lakóházakba csapódó orosz drónok is az ötkarikával díszítve vinnék a béke üzenetét.