Orbán Viktor szereti Erdogant, nem a magyar nép

Orbán Viktor szereti Erdogant, nem a magyar nép

Orbán Viktor és Recep Tajjip Erdogan Brüsszelben 2021. június 13-án (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarországon pozitívan tekintenek az erős vezetőkre – ezzel a felütéssel dicsérte Orbán Viktor egy török közszolgálati csatornán Recep Tayyip Erdogant. A magyar kormányfő szerint eközben a nyugati országok inkább szeretik az intézményeket, mint az embereket. A mondat első fele még közelebb is állna a valósághoz, ha úgy fogalmazná meg: a nyugati liberális demokraták fontosabbnak tartják az autonóm, kormányzati hatalomtól független intézményeket, mint az Orbán-kormány. Az utóbbi jobb szereti megszállni, uralma alatt tartani őket. Ez nem jelenti persze, hogy ne szeretné ezeket, máskülönben értelmetlen lenne másfél évtizede azzal vesződnie, hogyan hajtsa uralma alá az összeset. A magyar vezetésnek márpedig fontos, hogy mindenhol ő dirigáljon, a földrajzinév-bizottságtól a Színház- és Filmművészeti Egyetemig.

Az viszont egy ennél is érdekesebb állítás, hogy az intézményekkel szemben Magyarországon vagy keletebbre jobban szeretik az embereket. A vezetőt mint erős embert?  Orbán pontosan azokra a kritikákra erősít rá, amelyeken olyan szívesen ironizál. Például ebben az interjúban is, amikor magát Putyin barátjaként emlegeti, felidézve a bírálatokat, melyek szerint ő az orosz elnök trójai falovaként működne. Mindezen jól elszórakozik a miniszterelnök, odáig viszont már nem jut el, hogy bármi kritikusat is mondjon Putyinról. A hasonlók csak a nyugati vezetőknek járnak.

Orbán tehát azt az Erdogant dicséri fel, akinek a biztonsági szolgálata megvert egy magyar tüntetőt, csak mert a török elnök ellen demonstrált. A magyar hatóságoknak kellett közbelépniük, nehogy nagyobb baj legyen. Azt a török vezetőt, aki előszeretettel vereti szét a nagyobb tüntetéseket, ahogy a független török médiát is putyini eltökéltséggel üldözi. Azt az Erdogant, aki a 2016-os katonai puccskísérlet után kíméletlen bosszút állt a teljes társadalmon. Tanárok tízezreinek engedélyét vonták vissza, egyetemi oktatókat nem engedtek külföldre, ellenzéki újságírókat börtönöztek be. Magyarországon szerencsére ilyenek azért nem történtek. Orbán népszerűségének okait kutatva inkább érdemes elolvasnunk ezt a G7-cikket. Erdogan vagy épp Putyin némiképp más eset. Érdekes viszont, hogy a kormányfő ennyire szeretne velük egy sorba tartozni.

Elfogadom persze, hogy Orbán Viktor tiszteli a hatalmát brutális módszerekkel fenntartó Erdogant. De ezt a saját nevében tegye, és ne próbálja a teljes népre kiterjeszteni. Elhiheti, a magyar nép nála sokkal kevésbé megengedő a hasonló autokratákkal szemben.