Reggeli mese a birodalmakról

Reggeli mese a birodalmakról

Orbán Viktor a Kossuth Rádió vendégeként

Fotó: Facebook / Orbán Viktor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Senki más nem tud úgy mesét mondani a magyarok lelkének hízelegve, mint a miniszterelnök. Orbán Viktor péntek reggeli rádiós meséje a birodalmakról szólt, arra biztatva mindenkit, hogy töltse ki a kormány legújabb konzultációját, amellyel Brüsszelnek szándékozik üzenni. – A magyar történelem tanulsága, hogy körülöttünk mindig nagyobb birodalmak voltak, és bár mindig belénk akartak harapni, nem kell megijedni tőlük, mert nálunk nagyobbak is elhullottak, mi meg még mindig itt vagyunk. Mi úgy mozgunk, hogy minden birodalom temetésén részt tudjunk venni – mondta a kormányfő. Mondatai túlmutatnak azon a lélekemelő igazságon, miszerint mi, magyarok a történelem viharai ellenére ma is itt vagyunk Európa közepén.

Ez a mese nemcsak a múltat szépíti meg, hanem a jelenről is hamis képzetek szerint beszél, ami könnyen egy nem kívánt jövő felé terelheti a magyarságot. A tatárok, a törökök jó nagyot haraptak belénk, de birodalmuk az enyészeté. A Habsburg-birodalom temetésén ott lehettünk, de sajnos úgy mozogtunk, hogy az a történelmi Magyarország búcsúztatása is lett egyben (ennek örül Orbán?). A hitleri Harmadik Birodalom bukásakor pedig az akkori magyar rendszer is dicstelen módon került abba a bizonyos sírba.

A szovjet-orosz birodalom bukására többé-kevésbé megáll az orbáni példa. De miféle birodalmak vesznek most körül bennünket, amelyek temetésén szívesen részt venne a miniszterelnök? Netán az Európai Unió, amely ellen konzultációs papírok kitöltésével kellene szabadságharcot vívni? Ugyan! Brüsszel nem egy birodalomnak, hanem egy nehézkes bürokratikus gépezetnek a központja, a magyar kormány pedig nem csupán vele, hanem az uniót alkotó államok többségével hadakozik. Különben is, miféle birodalom az, amely Orbán Viktor szerint egy külső hatalom szolgálatában cselekszik? Szuperhatalom lévén Amerika birodalmi ambícióját komikus lenne tagadni, de a miniszterelnök aligha gondolhatja komolyan, hogy első számú katonai szövetségesünk temetését meg fogja, illetve meg akarja érni.

A közelünkben egyetlen terjeszkedő, a szomszédjába beleharapó, agresszív birodalmat találunk: Putyin Oroszországát. Noha formálisan a nyugati szövetségi rendszer tagja, Orbán Viktor úgy mozog, mintha ennek a birodalomnak a partnere lenne. Így látja ezt a külvilág.

Hiába csomagolja szép mesébe a prózai valóságot, Ukrajna hátba támadása, a nyugati egység tudatos aláásása azt jelzi: a magyarok vezetője úgy táncol, ahogy a Kreml fütyül.