10 kilométeres olajfolt a Dunán

10 kilométeres olajfolt a Dunán

A Vaskapu-szoros a Dunán (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tíz kilométer hosszú olajfolt úszik a Dunán, és a szennyeződés veszélyezteti Calafat városa vízhálózatát is – erről írt a szerb hatóságok jelzése nyomán a román sajtó. Az olajfoltot a Vaskapu-szorostól nem messze, Gruia településnél vették észre – ezen a szakaszon a Duna képezi a szerb–román határt. A román hatóságok azt gyanítják, hogy a szennyeződést az arra haladó teherhajók valamelyike okozhatta.

– A Duna 851-es kilométerénél, Gruia térségében tegnap este olajos anyagot jelentettek a vízfelszínen. A szennyezést a szerb fél jelentette, és a vízminőségi laboratórium és a vízgyűjtő felügyelőség képviselői azonnal a helyszínre mentek, hogy vízmintát vegyenek. Megvizsgálták a folyómedret is a Vaskapu II. térségében, és megállapították, hogy az olajszennyezés a folyó felső szakaszáról érkezik – közölte kedden a román Országos Vízügyi Igazgatóság. A szakemberek csónakokkal és speciális anyagokkal próbálják megakadályozni az olajfolt terjedését.

Címkék: Duna, olajszennyezés