100 nap alatt 100 millió oltással számol Biden

100 nap alatt 100 millió oltással számol Biden

Joe Biden 2020. november 5-én (Fotó: MTI/AP/Carolyn Kaster)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elnökségének első száz napjában százmillió oltást ígér Joe Biden, aki szerint a koronavírus-járvány tovább súlyosbodik majd a következő időszakban. A pandémia megfékezése érdekében a megválasztott elnök csütörtökön ötpontos akciótervet hirdetett, amelyben egyebek mellett szerepel a katasztrófavédelem bevetése is. Az előrejelzések igazolják a politikust: a következő egy hónapban több mint százezer amerikai veszítheti életet a járvány miatt.

Az elmúlt hetek drámai eseményei ellenére úgy tűnik van olyan dolog, amelyben egyetért a leköszönő adminisztráció és az új kormány: stratégiaváltásra van szükség ahhoz, hogy az Egyesült Államok minél előbb megfékezhesse a járványt. A héten pedig a nyilvánosság is megismerhette ezeket a változásokat.

Ötpontos akciótervvel a járvány ellen

– A tervünk egyszerű és nagyszerű: több embert szeretnénk beoltani ingyen, több oltóhelyet alakítanánk ki, több egészségügyi személyzetet mobilizálnánk, több vakcinát gyártanánk – jelentette be ötpontos akciótervét a koronavírus megfékezéséért Joe Biden. Hozzátette: a most meghozott döntések ellenére a járvány tovább súlyosbodik majd, mielőtt javulna a helyzet. Az akcióterv első lépéseként további társadalmi csoportok számára teszik elérhetővé az oltást, így a frontvonalban dolgozóknak, például tanároknak, tűzoltóknak, rendőröknek és a kereskedelemi alkalmazottaknak.

Szintén a terv részeként megsokszorozzák az oltópontok számát. Egyrészt bevetik a katasztrófavédelmet, hogy szövetségi állami szintű vakcinaközpontokat alakítsanak ki, másrészt stratégiai megállapodásokat kötnek majd gyógyszertárláncokkal és független patikákkal is. – A szövetségi kormány mindent megtesz majd annak érdekében, hogy felgyorsítsák a vakcinagyártást, egyebek mellett a vészhelyzetekben használt honvédelmi termelési törvény adta lehetőségeket is kihasználják majd erre – mondta Biden.


A terv utolsó pontjaként a hivatalba lépő elnök az átláthatóság fontosságáról beszélt. Mint mondta, a tagállami és helyi szerveknek, valamint a lakosságnak is minden elérhető információt átadnak majd, hogy segítsék a tervezést. – A kormány döntéseit a tudomány és a tudósok határozzák majd meg: a politikai befolyástól független járványügyi hivatal és a nemzeti egészségügyi hivatal, a független és az emberekkel közvetlenül kapcsolatban álló tiszti főorvos, valamint a tudomány által vezérelt élelmiszer- és gyógyszerügynökség – hangsúlyozta Joe Biden.

A hivatalba lépő amerikai elnök szerint kiemelt jelentősége van a maszkhasználatnak a vírus legyőzésében: akár 50 ezer amerikai életét meg lehet ezzel menteni. Éppen ezért szövetségi szabályokkal is kötelezővé teszik a maszkviselést a föderális intézményekben, valamint a tömeg- és légiközlekedésben. Ezek a maszkhasználati szabályok az ország legtöbb részén most is életben vannak a helyi önkormányzatok vagy a tagállamok döntései nyomán, szövetségi szinten azonban nem hozott ilyen döntést a Trump-kormányzat.

Négyszázezerhez közelít a halottak száma Amerikában

Az Egyesült Államokban eddig több mint 23,5 millió ember kapta el a fertőzést és mintegy négyszázezren haltak bele a járványba. Százezer lakosra lebontva világviszonylatban a tizenharmadik legrosszabb helyen áll Amerika a halálozási adatokat tekintve. Magyarország a tizenhatodik ezen a negatív listán – derül ki a John Hopkins Egyetem összesített adataiból.

A Washington Egyetem előrejelzése szerint február közepén átlépheti a félmilliót a koronavírus áldozatainak száma az Egyesült Államokban, ami azt jelenti, hogy a következő egy hónapban több mint százezer amerikai veszítheti életét a járványban. A mostani modellek szerint az országban a következő egy hétben tetőzik majd a megbetegedések száma és nem kell harmadik hullámtól tartani tavasszal.

Lemondott az amerikai egészségügyi miniszter

Időközben nyilvánosságra került egy az egészségügyi miniszter, Alex Azar által jegyzett január 12-ei keltezésű levél, amelyben benyújtotta lemondását Trumpnak a Capitolium ostroma miatt, ami szerinte támadás volt a demokrácia ellen. Azar egyébként január 20-ig, vagyis Biden beiktatásáig tervez maradni hivatalában. Arra is kérte az elnököt, hogy ítélje el az erőszak minden formáját, és követelje, hogy senki se zavarja majd meg az új elnök beiktatását. Azar ugyanakkor levelében dicsérte a Trump kormányzás által elért eredményeket is.

Hivatalos bejelentés és oltásra feliratkozás egy óra alatt – A járványügyi hivatal (CDC) kedden jelentette be, hogy változtatnak a gyakorlaton és nem tárolják feleslegesen a második dózishoz elegendő oltóanyagot, hanem elérhetővé teszik a készleten lévőket. Arról is beszéltek, hogy ezentúl nemcsak kórházakban lehet beadatni az oltásokat, hanem számtalan más helyen is, így gyógyszertárakban, közösségi házakban és akár oltóközpontokká alakított stadionokban is. Emellett pedig kiterjesztik a jogosultak körét is. Utóbbit a Magyar Hang amerikai tudósítója, Gurzó Ákos is megtapasztalhatta, aki így írt erről: „Épp a sajtótájékoztatót néztem a tv-ben, amikor a szomszéd becsengetett azzal a hírrel, hogy a lakóparkunk egyik klubházában éppen most lehet feliratkozni az oltásra. Természetesen azonnal átmentem, hogy kiderüljön, valóban ilyen hirtelen valóssággá válnak-e a szövetségi kormány tervei helyi szinten is. A válasz pedig igen: a feliratkozást több hosztesz segítette, az egész nem tartott többet 3-4 percnél. Elmondták, hogy az oltásra pénteken és szombaton kerül sor, 24 órán belül telefonon fogom megkapni a pontos dátumot és időpontot, a helyszín pedig ugyanúgy a lakópark egyik klubháza lesz. Habár végül egy transzatlanti költözési terv miatt lemondtam a péntek délután időpontom, az oltások a terveknek megfelelően elkezdődtek nélkülem is. A megyei egészségügyi központ munkatársai óránként 50 embernek adták be a Moderna vakcináját a parkolóban kialakított helyeken. Ez a Pfizer oltásához hasonlóan mRNS alapú és ugyanúgy két adagot kell beadatni belőle legalább 28 napos eltéréssel, hogy meglegyen a megfelelő védettség.”