HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Chemnitz – a ...

Chemnitz – a nácizás már nem lesz elég

HIRDETÉS

Máris kimutatható politikai következményei vannak a német kormány Chemnitz-ügyi szerencsétlenkedésének: a migrációellenes AfD a Bild számára készült egy friss felmérés szerint átvette a második helyet a szociáldemokratáktól a pártok országos népszerűségi versenyében. Az augusztus 31. és szeptember 3. között készített kutatás eredménye az, hogy a párt 1 százalékkal megelőzi az SPD-t. A Merkel-féle CDU még így is 28,5 százalékos támogatottságnak örvendhet, a tendencia azonban számukra sem túl biztató.

HIRDETÉS

De mi is történt Chemnitzben? Az alaphír egyszerű: gyilkosság. Augusztus 26-án, vasárnap a nyílt utcán több késszúrással életveszélyesen megsebesítettek egy 35 éves német állampolgárt, bizonyos Daniel H.-t, aki a kórházban nem sokkal később meghalt. Három másik férfit is súlyosan megsebesítettek. A rendőrség viszonylag gyorsan kézrekerítette a feltételezett elkövetőket, s ezúttal sem az illetékes hatóságok, sem a német média nem követte el ugyanazt a hibát, mint az elhíresült 2015-ös kölni szilveszteréjszakán. Nem titkolták az elkövetők hátterét, kerek perec megmondták és leírták, hogy egy 22 éves irakiról – Yousif A. – és egy 23 éves szírről – Alaa S. – van szó. Mivel gyorsan vizsgálati fogságba kerültek, első blikkre jól működő média és állam képe sejlett fel.

Másodikra azonban már korántsem – az, hogy Yousif A. egyáltalán ott lehetett a szászországi városban, a német szövetségi állam impotenciáját mutatja. A feltételezett gyilkos iraki a balkáni útvonalon – jó eséllyel Magyarország érintésével – érkezett Németországba 2015 októberében a nagy hullám idején, ám menedékkérelmét már korábban beadta – Bulgáriában. A dublini szabályok alapján oda kellett volna visszaküldeni, ahogy a Die Welt információi szerint majd ötezer hasonlóan érkezett társát is. A bolgár menekültügyi hivatal mindenesetre csupán 2643 esetben ismerte el az illetékességét – ennek ellenére mindössze 95 továbbutazó menedékkérőt küldtek vissza Bulgáriába. Miközben tehát a német hatóságok tudtak erről, mégis lefolytatták Yousif A. menedékkérelmi eljárását, s ugyan elutasították, mégis maradhatott. Sőt! Számos bűncselekményt is elkövetett 2016-ban és 2017-ben. Köztük erőszakosakat is. Pénzbírságokra ítélték, de maradhatott – ráadásul szabadlábon.

Megalkották a stratégiát, amivel legyőznék az AfD-t – Magyar Hang

A jobboldali populisták növekvő társadalmi befolyását ellensúlyozná a Németországban formálódó baloldali összefogás.

A gyilkosság azonnal hatalmas dühöt váltott ki a keletnémet városban, ezrek vonultak utcára – az állam ekkor is kudarcot vallott. Többen megsérültek a tüntetések alatt, amelyeken neonácik karlendítéssel csakúgy részt vettek, mint a Pegida és az AfD. Míg Angela Merkel szokásához híven kivárt, és leginkább a szélsőjobb akcióit kárhoztatta (még mindig nincs időpont, mikor utazik a szász városba), a migrációellenes párt időben kapcsolt. Elnökhelyettesük, Beatrix von Storch már két nappal az eset után felhívta a figyelmet a növekvő bűnözésre, az illegális migránsok okozta károkra, arra, hogy az állítások ellenére sem csökken a számuk, s még most is 50 ezer embert enged be évente a szövetségi köztársaság. „Az emberek dühösek, hogy folyton megölnek itt valakit” – mondta von Storch, s igyekezett felhívni az antifasiszta hevülettől átitatott riporterek figyelmét arra is: az okokra kellene összpontosítani, nem az egyébként pártja által is elfogadhatatlan következményre, a szélsőjobbos erőszakra.

HIRDETÉS

A médiahíradások nem így tettek: veszélyként egy-két nap elteltével főként a szélsőjobb jelent meg a szalagcímekben, a kormány részéről pedig egyedül az SPD-s családügyi miniszter, Franziska Giffey utazott a városba – öt nappal a gyilkosság után. Nem a kormány küldte, magától ment, sőt: minisztertársainak szemrehányást tett, hogy képesek voltak otthon maradni. Rá még érdemes lehet odafigyelnünk. Mert miközben elítélte a széljobb erőszakot, a gyilkosság helyszínére is ellátogatott, virágot helyezett el. Elvégre mégiscsak meghalt egy ember.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 17. számában jelent meg, 2018. szeptember 7-én.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 17. Magyar Hangban? Itt megnézheti.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,387lájkolóTetszik
2,278követőKövetés
16,127feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Az ostromló – Magyar Hang-ajánló

Karácsony Gergely-, noÁr- és Tóth Krisztina-interjú. Élet falun. Elveszti-e Pécset a Fidesz? Péntektől keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Szárnyaltak a zöld sasok, továbbjutott a Fradi a BL-ben

Kettős győzelemmel, 5-3-as összesítéssel jutott túl a Ferencváros a bolgár bajnok, a Ludogorec ellen a Bajnokok Ligája első selejtezőkörében.

Adja, adom