Chemnitz – a nácizás már nem lesz elég

Antirasszista tüntetés Chemnitzben 2018. szeptember 3-án (Fotó: Reuters/Hannibal Hanschke) Antirasszista tüntetés Chemnitzben 2018. szeptember 3-án (Fotó: Reuters/Hannibal Hanschke)

Máris kimutatható politikai következményei vannak a német kormány Chemnitz-ügyi szerencsétlenkedésének: a migrációellenes AfD a Bild számára készült egy friss felmérés szerint átvette a második helyet a szociáldemokratáktól a pártok országos népszerűségi versenyében. Az augusztus 31. és szeptember 3. között készített kutatás eredménye az, hogy a párt 1 százalékkal megelőzi az SPD-t. A Merkel-féle CDU még így is 28,5 százalékos támogatottságnak örvendhet, a tendencia azonban számukra sem túl biztató.

Hirdetés

De mi is történt Chemnitzben? Az alaphír egyszerű: gyilkosság. Augusztus 26-án, vasárnap a nyílt utcán több késszúrással életveszélyesen megsebesítettek egy 35 éves német állampolgárt, bizonyos Daniel H.-t, aki a kórházban nem sokkal később meghalt. Három másik férfit is súlyosan megsebesítettek. A rendőrség viszonylag gyorsan kézrekerítette a feltételezett elkövetőket, s ezúttal sem az illetékes hatóságok, sem a német média nem követte el ugyanazt a hibát, mint az elhíresült 2015-ös kölni szilveszteréjszakán. Nem titkolták az elkövetők hátterét, kerek perec megmondták és leírták, hogy egy 22 éves irakiról – Yousif A. – és egy 23 éves szírről – Alaa S. – van szó. Mivel gyorsan vizsgálati fogságba kerültek, első blikkre jól működő média és állam képe sejlett fel.

Másodikra azonban már korántsem – az, hogy Yousif A. egyáltalán ott lehetett a szászországi városban, a német szövetségi állam impotenciáját mutatja. A feltételezett gyilkos iraki a balkáni útvonalon – jó eséllyel Magyarország érintésével – érkezett Németországba 2015 októberében a nagy hullám idején, ám menedékkérelmét már korábban beadta – Bulgáriában. A dublini szabályok alapján oda kellett volna visszaküldeni, ahogy a Die Welt információi szerint majd ötezer hasonlóan érkezett társát is. A bolgár menekültügyi hivatal mindenesetre csupán 2643 esetben ismerte el az illetékességét – ennek ellenére mindössze 95 továbbutazó menedékkérőt küldtek vissza Bulgáriába. Miközben tehát a német hatóságok tudtak erről, mégis lefolytatták Yousif A. menedékkérelmi eljárását, s ugyan elutasították, mégis maradhatott. Sőt! Számos bűncselekményt is elkövetett 2016-ban és 2017-ben. Köztük erőszakosakat is. Pénzbírságokra ítélték, de maradhatott – ráadásul szabadlábon.

Megalkották a stratégiát, amivel legyőznék az AfD-t – Magyar Hang

A jobboldali populisták növekvő társadalmi befolyását ellensúlyozná a Németországban formálódó baloldali összefogás.

A gyilkosság azonnal hatalmas dühöt váltott ki a keletnémet városban, ezrek vonultak utcára – az állam ekkor is kudarcot vallott. Többen megsérültek a tüntetések alatt, amelyeken neonácik karlendítéssel csakúgy részt vettek, mint a Pegida és az AfD. Míg Angela Merkel szokásához híven kivárt, és leginkább a szélsőjobb akcióit kárhoztatta (még mindig nincs időpont, mikor utazik a szász városba), a migrációellenes párt időben kapcsolt. Elnökhelyettesük, Beatrix von Storch már két nappal az eset után felhívta a figyelmet a növekvő bűnözésre, az illegális migránsok okozta károkra, arra, hogy az állítások ellenére sem csökken a számuk, s még most is 50 ezer embert enged be évente a szövetségi köztársaság. „Az emberek dühösek, hogy folyton megölnek itt valakit” – mondta von Storch, s igyekezett felhívni az antifasiszta hevülettől átitatott riporterek figyelmét arra is: az okokra kellene összpontosítani, nem az egyébként pártja által is elfogadhatatlan következményre, a szélsőjobbos erőszakra.

A médiahíradások nem így tettek: veszélyként egy-két nap elteltével főként a szélsőjobb jelent meg a szalagcímekben, a kormány részéről pedig egyedül az SPD-s családügyi miniszter, Franziska Giffey utazott a városba – öt nappal a gyilkosság után. Nem a kormány küldte, magától ment, sőt: minisztertársainak szemrehányást tett, hogy képesek voltak otthon maradni. Rá még érdemes lehet odafigyelnünk. Mert miközben elítélte a széljobb erőszakot, a gyilkosság helyszínére is ellátogatott, virágot helyezett el. Elvégre mégiscsak meghalt egy ember.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 17. számában jelent meg, 2018. szeptember 7-én.

Hirdetés

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 17. Magyar Hangban? Itt megnézheti.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.