Vége a Nyugat által dominált világnak?

Dmitrij Szuszlov (Fotó: Valdaj Klub) Dmitrij Szuszlov (Fotó: Valdaj Klub)

A sokszereplős, a regionális szereplőket felértékelő új világrend középpontjában már nem Amerika lesz. Amennyiben ezt az Egyesült Államok nem fogadja el, akár a jelenlegi bizonytalanságnál is veszélyesebben alakulhatnak a dolgok. Az új berendezkedés alakulásáról a Valdaj Klub által a világrend változásáról kiadott éves jelentés kapcsán beszélgettünk a vitafórum vezető elemzőjével, Dmitrij Szuszlovval. A teljes interjút keresse a Magyar Hang 24. számában!

Hirdetés

– Sötét képet festett a jövőről a Valdaj Klub éves jelentése. Tényleg ilyen rossz a helyzet?
– Most egyszerre vagyunk tanúi a még a bipoláris világrendben kialakult intézmények válságának, valamint az Egyesült Államok és a Nyugat által a hidegháború befejeződése után kigondolt berendezkedési modell összeomlásának. Sem Kína, sem India, sem Oroszország, sem pedig mások nem akarnak integrálódni az Amerika által felépített világba. Ragaszkodnak ahhoz, hogy az Egyesült Államok egyenrangú hatalmakként ismerje el őket, s egyáltalán nem az amerikai elképzelések szerint alakítanák ki belső politikai rendszerüket.

– Melyekre gondolt még a megnevezetteken kívül?
– Iránra, Törökországra, Egyiptomra vagy éppen Szaúd-Arábiára. Olyan regionális hatalmakra, amelyek az említett globális hatalmakkal együtt nem akarnak betagozódni sem a bel-, sem pedig a külpolitikát tekintve az amerikai világba. Ezzel összefüggésben az új világrend alakítása körül egyre kiélezettebb a verseny. Mindenekelőtt Amerika és Kína, valamint Amerika és Oroszország között.

Kína az új világrend legfőbb hatalma lenne – Magyar Hang

Peking inkább Nyugat-Európára figyel, térségünket hanyagolja – véli Bogdan Góralczyk lengyel sinológus. Interjú.

– Ez a verseny a kontúrok meghatározásáért, vagy inkább az új világban elfoglalt helyekért folyik? Ez utóbbi esetben az Egyesült Államok és Oroszország, vagy Amerika és, mondjuk, Törökország között nem lehet túl szoros verseny.
– Hát igen, Oroszország vagy a regionális hatalmak gyengébbek, ám ez nem jelenti azt, hogy kapitulálniuk kellene. A világ Kína és India feltörekvésével, a regionális központok önállóságának a megnövekedésével megváltozott. Amerika fölénye így már egyáltalán nem olyan nyomasztó. Ez a helyzet Oroszország számára is esélyt ad a versengésben. Amely egyrészt azért folyik, hogy ki határozza majd meg ezt az új berendezkedést, másrészt az milyen szabályok mentén működik.

– Határozottan új világrendről beszél. Tehát ön vitatja a Valdaj Klub jelentésének azon állítását, hogy semmiféle új rend nem látszik kialakulni, ehelyett az intézmények, valamint a jogrend jelenleg is tartó széthullásával bizonytalan ideig tartó állapotba csöppenünk, amelyben egoista módon mindenki küzd mindenki ellen?
– Igen. Véleményem szerint a globális konfrontációval jellemezhető átmenet korát éljük, amelynek lezárultával kialakul egy új világrend. Egyetértek azzal, hogy a korábbi szabályok és intézmények széthullása folyamatban van, ám úgy vélem, ez után nem a káosz jön, hanem új szabályokkal, új intézményrendszerrel kialakul egy új világrend.

A teljes interjút megtalálja a Magyar Hang október 26-án megjelent 24. számában!

Hirdetés

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 24. Magyar Hangban? Itt megnézheti.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.