Részben Orbánék miatt lép ki az Európai Néppártból egy horvát párt

Részben Orbánék miatt lép ki az Európai Néppártból egy horvát párt

Manfred Weber és Orbán Viktor (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szépen lassan azok lesznek már túlsúlyban az Európai Néppártban, akik azt szeretnék, ha az Orbán Viktor vezette Fidesz elhagyná a szövetséget. Sőt, mint a 444.hu észrevette, vasárnap a Horvát Parasztpárt (HSS) úgy döntött, inkább kilépnek a Néppártból, részben a Fidesz miatt.

Saját honlapjukon megjelent bejelentés indoklásában főszerepet kapott a magyar kormányfő, ugyanis a HSS nem akar olyan pártszövetség tagja lenni, ahol például Orbán Viktor, Aleksandar Vučić és Antonio Tajani politizál, akiknek hangneme, politikája, gondolkodásmódja messze nem olyan, mint amilyen azé a Néppárté volt, amelyikbe ők beléptek. Ugyancsak felháborítónak tartják, hogy a magyar miniszterelnök köre horvát médiumokat vásárol fel, és azokban a Magyarországon is ismert gyűlöletpropagandát terjesztik, valamint szerintük egyszerűen hazaárulás volt a horvát olajtársaság, az INA átjátszása magyar kézbe a Mol Zrt.-n keresztül, hiszen az utóbbinak már 49 százalékos tulajdonrésze van a cégben. És az is problémájuk, hogy „más EPP-s horvát pártok”, vagyis a kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) véleményét veszik csak figyelembe a Néppártban.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a HSS nem a legmérvadóbb horvát politikai párt sem hazájában – 5 parlamenti képviselőhelyük van a 151-ből –, sem pedig az Európai Néppártban.

Bizonyos sajtóorgánumok szerint, amennyiben bejutnak az Európai Parlamentbe – jelenleg 4 százalékon állnak a horvát felmérések alapján – akkor a Zöldekhez csatlakoznának.

Az újabb magyar kormányzati kampány miatt ismét felerősödtek a Fidesz kizárását követelő hangok az Európai Néppártban. A svéd konzervatívok rendkívüli frakcióülést kezdeményeztek ebben az ügyben: a Mérsékelt Párt vezetője, Ulf Kristersson és a kereszténydemokrataák elnöke, Peter Kullgren is az Orbán Viktor miniszterelnök vezette Fidesz távozását sürgeti az EPP-ből. Petteri Orpo finn pénzügyminiszter, a finn Nemzeti Koalíciós Párt (Kokoomus) vezetője is lépést sürget a Néppárt vezetőitől, valamint a Fidesz kizárását javasolja Ingeborg Gräßle, az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának elnöke is, aki az első német kereszténydemokrata EP-képviselő a CDU 34 fős delegációjából, aki nyíltan a szakítást szorgalmazza, továbbá Frank Engel, a pártcsalád luxemburgi tagpártjának az elnöke, az Európai Parlament tagja.

A Néppárt elnöke is kiakadt a kormány új kampányán, Juncker kirakná a Fideszt | Magyar Hang

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke szerint szinte Monty Python-szerű abszurd a magyar kormányzat újabb tájékoztató kampánya.

Manfred Weber, az Európai Néppárt bajor jelöltje az Európai Bizottság elnöki tisztségére a müncheni Süddeutsche Zeitungnak kijelentette: Orbán évértékelő beszédének egyes részeit, valamint a Jean-Claude Juncker elleni kampányt nagy fokú értetlenséggel és haraggal fogadták az Európai Néppártban, és figyelmeztette a magyar kormányfőt, ismerje fel, hogy egyre inkább eltávolodik az Európai Néppárttól. Markus Söder, az Orbánnal eddig tüntetően jó viszonyt ápoló bajor tagpárt, a CSU vezetője a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak nyilatkozva szintén kijelentette, a magyar miniszterelnök legutóbbi kijelentései elfogadhatatlanok, és hogy a kormányfőnek színt kell vallania, akar-e még az Európai Néppárthoz tartozni.