HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld „Nemzeti gicc...

„Nemzeti giccs”, „idióta projekt” – Mit hagyott hátra Gruevszki?

HIRDETÉS

Urbanisztikai terrorizmus – ezzel a kifejezéssel illetik sokan Észak-Macedóniában azt a kezdeményezést, melyet Nikola Gruevszki valamikori miniszterelnök indított útjára egykor Szkopje 2014 néven. Az építészeti-kulturális projekt eredetileg azt a célt szolgálta, hogy a belváros megújításával a macedón nemzeti identitást erősítsék, azonban a számításba súlyos hiba csúszott. Ugyanis egy viszonylag kis területre annyi neoklasszicista stílusú épületet, hidat és szobrot zsúfoltak össze, hogy az még a felkészült szemlélőt is nyomasztó érzéssel tölti el. Itt II. Philipposz makedón király, Nagy Sándor, Iusztinianosz bizánci császár és Sámuel bolgár cár mellett ugyan fizikailag éppen elfér a népszerű macedón popsztár, a fiatalon elhunyt Tose Proeszki szobra is, csak éppen a összhatás lett egészen más, mint amire a kiötlők számítottak. Sokan egyenesen nemzeti giccsnek titulálták a végeredményt, még ennél is messzebb ment a későbbi miniszterelnök, Zoran Zaev, aki szerint az egész nem más, mint egy idióta projekt.

HIRDETÉS

De nem minden alkotás készült a városban antikizáló céllal. Amikor 2015-ben hatalmas tömegtüntetések robbantak ki az országban az után, hogy nyilvánosságra került, a kormány lehallgatja gyakorlatilag a teljes ellenzéket és a sajtó képviselőit, a kormány épülete köré óriási, díszes kerítést építettek, amelynek csak az öntöttvas része 900 ezer euróba – potom 286 millió forintba – került. A valós szándék persze az első perctől nyilvánvaló volt, így nem is csoda, hogy Zaev már a választási kampánya során megígérte, ha megválasztják, eltávolítják a kerítést. Ám még ez a barikád sem mentette meg Gruevszkit a bukástól – nem úgy, mint a magyar kormány, amely végül menedékjogot adott a korrupciós ügyben elítélt egykori kormányfőnek.

Soros miatt menekült Gruevszki? Macedóniában ezen csak nevetnek | Magyar Hang

Szkopjéban sokan úgy vélik, a macedón kormány hagyta meglógni a börtönbüntetésre ítélt volt miniszterelnököt, sok jel utal arra, hogy a „menekülés” valójában kompromisszum eredménye volt Nikola Gruevszki és a jelenlegi vezetés között. Ha nem kerül haza, Gruevszki az igazán súlyos bűncselekményekért már aligha fog felelni.

Ráadásul Zaevék nem álltak meg itt: a múlt év februárjában bejelentették, hogy felfüggesztik a Szkopje 2014 projektet, és elkezdik a vitatott szobrok eltávolítását. Legelőször Andon Kjoszeto macedón forradalmár (sokak szerint terrorista) emlékművét bontották el, mivel ő volt az a személy, akinek a szobra a legtöbb vitát váltotta ki. A kulturális minisztériumban még az is felmerült, hogy a Nagy Sándorról készült alkotást is el kellene távolítani – igaz, ez ma már Szkopje egyik szimbólumának is számít.

Nem kerülte el viszont a sorsát a kormány épülete köré vont kerítés, amelynek bontását nemrég kezdték meg a hatóságok. A kormány szóvivője szerint a vaskerítést egy raktárban helyezik majd el, eltávolítását pedig nem az állampolgárok pénzéből, hanem a kabinet belső forrásaiból fedezik majd. A betonoszlopokat ugyanakkor meghagyják, mert annak elbontása már tényleg nem fér bele a rendelkezésre álló anyagi keretbe. Így mostantól a kormány épülete előtti részen újra szabadon járhatnak-kelhetnek majd az ide látogatók.

Észak-Macedónia: van-e jelentősége, hogy mi az ország neve? | Magyar Hang

Ha alaposabban szemügyre vesszük a névcserét, annyira azért mégsem drámai a helyzet, mint sokan vélik.

És mi lesz a többi neoklasszikus alkotás sorsa? Habár kezdetben felül akarták vizsgálni a teljes projektet, ma már egészen más célok mozgatják a szkopjei vezetést. A tervek szerint átnevezik a műemlékeket, méghozzá oly módon, hogy azok a görög-macedón barátság előtt tisztelegjenek

HIRDETÉS

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/8. számában jelent meg, 2019. február 22-én.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/8. Magyar Hangban? Itt megnézheti.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,634lájkolóTetszik
2,793követőKövetés
18,400feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Minden hatalom megittasul önmagától – Magyar Hang-ajánló

Nagy Ervin-, Zsiday Viktor- és Timothy Garton Ash-interjú. Riport a szekszárdi cigánynegyedből. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Egyenlő pályák

Egyetlen kapavágás sem történt még az atlétikai stadionnál, máris többmilliárdos kár ért mindenkit. A közömböseket éppúgy, mint a sportszerető közönséget és a keményen küzdő atlétákat.