HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Szenátorok fi...

Szenátorok figyelmeztették az Orbánt váró Trumpot

HIRDETÉS

Nyílt levelet tett közzé az Amerikai Külügyi Bizottság négy, legmagasabb pozícióban lévő szenátora, azaz a Bizottság republikánus elnöke, Jim Risch, a demokraták bizottságbeli vezetőjével, Bob Menendezzel, illetve a két párt rangidős tagjaival, Marco Rubioval és Jeanne Shaheennel közösen, Orbán Viktor közelgő Fehér Ház-beli látogatása előtt. A kétpárti bizottság tagjai aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy erodálódik Magyarországon a demokrácia, és hogy mindezek az Egyesület Államok térségbeli érdekeivel ellentétesek.

HIRDETÉS

A szenátorok a levél elején független, liberális illetve konzervatív beállítottságú civil szervezeteket sorolnak fel, mondván, hogy az értékelésük egybehangzó: Magyarország kevéssé szabad, mint volt, sem a tulajdonviszonyok, sem a sajtószabadság helyzete nem érdemli ki a szabad jelzőt. A levél szerint: „Magyarországon a demokrácia helyzete szignifikánsan romlott… Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt a választások kevésbé szabadok, és a bíróságokon is növekszik az államtól érkező nyomás. A sajtószabadság egyértelműen romlott, mivel a hirdetők számára erősen ellenjavallt független termékekben hirdetni, és a sajtópiac nagy része egy olyan alapítvány kezében összpontosul, amelyik mentesült a versenyhivatali vizsgálat alól. … Magyarország nem vált energetikailag függetlenné Moszkvától. Magyarország megengedte Oroszország számára, hogy állampolgárai arany vízumokat vegyenek igénybe (ezek a letepeledési kötvények lesznek – a szerk.), ezzel kijásztva az Oroszországot sújtó szankciókat. A Nemzetközi Beruházási Bank Moszkáról Budapestre telepítése nem más, mint Oroszország erőfitogtatása.”

A levél megidézi 1956-ot és 1989-et is, és a levél írói az utolsó bekezdésben kifejezik reményüket, hogy Magyarország visszatalál a helyes útra. (Igaz, tévesen azt állítják, hogy az 1956-os forradalmat büszkén támogatta Amerika is.)

A levél címzettje, Donald Trump, feltehetően nem fogja a levelet elolvasni, de hiába a címzés, a nyílt levél valójában nem is neki szól. Az elnöki hivatal, mint a végrehajtó hatalom birtokosa, független a törvényhozó hatalomtól, a Kongresszustól, az amerikai elnöknek pedig szabad keze van a külpolitikai irány megválasztásában. A kétoldalas levél mindössze emlékezteti a magyar kormányt arra, hogy az USA külüggyel foglalkozó politikusai és hivatalnokai, diplomatái és hírszerzői tökéletesen tisztában vannak a magyar viszonyokkal, és ezt a nyilvánosság számára is egyértelművé teszik. A levél másfelől szól az amerikai befektetőknek is: a levélben leírtak alapján Magyarország kezd Oroszország „félgyarmata” lenni, így tulajdonképpen azt mondják ki, hogy nem tanácsos ma Magyarországon befektetni.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,583lájkolóTetszik
2,780követőKövetés
18,300feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Mintha eltompulna az ország – Magyar Hang-ajánló

Frei Tamás-, Veres Pál-, Eörsi László- és Bodzsár Márk-interjú. Ki Mészáros Lőrinc csendes társa? Milyen egy 26 éves polgármester? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Ab ávó

Latinos nemzet voltunk, szerettük kiforgatni, szándékosan rosszul fordítani az antik eredetű mondásokat.