HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Csak a Fidesz...

Csak a Fidesz számára szólt a migrációról az EP-választás

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Nemcsak az Európai Unió más országainak lakóinak, de még a magyar választópolgárok számára sem a migráció volt a legfontosabb kérdés a tavaszi EP-választáson – derül ki az Eurobarométer friss felméréséből.

HIRDETÉS

Nem sokkal az európai választások után az Európai Parlament megbízásából az Eurobarométer elvégezte az első átfogó közvélemény-kutatását, amelynek teljes eredményét csak szeptemberben hozzák nyilvánosságra. Azonban néhány részletet már bemutattak és elérhetővé tettek.

Az nem újdonság, hogy a részvételi arány rég nem látott csúcsot döntött, a választásra jogosultak 50,6 százaléka szavazott, utoljára 1994-ben voltak ennél többen, sőt, 1979 óta most először fordult elő, hogy többen vettek részt az aktuális voksoláson, mint a megelőzőn. Nagy változás volt egyes korosztályokon belül: a fiatalok – bár még mindig elmaradtak az átlagtól – mobilizálták magukat. A 18 és 24 év közöttiek 42 százaléka nyilvánította ki a véleményét, ez a 2014-es adatokhoz képest 50 százalékos emelkedés. A 25 és 39 év közöttiek részvételi hajlandósága pedig 12 százalékkal nőtt. 36 éve nem volt ilyen magas az európai eszme támogatottsága, a válaszadók 63 százaléka szerint hazájának jót tesz az EU-tagság. A polgárok 56 százaléka azt is gondolja, hogy számít a véleménye – ez a szám a választások előtt még 7 százalékkal kevesebb volt.

Csak itthon érdekes a migráció: Magyarország nem segíti a Frontex albániai misszióját | Magyar Hang

50 határőrt, 16 járművet és egy mozgó hőkamerát küld Albániába a közös uniós határőrizeti szerv, a Frontex, hogy segítsék a határon átnyúló bűnözés elleni küzdelmet a görög partokhoz közeli részeken – derül ki a Frontex hírleveléből, amelyet az Átlátszó.hu szúrt ki.

A legtöbben azért mentek el szavazni, mert állampolgári kötelességüknek érezték, a válaszadók 52 százaléka választotta ezt a felsorolt okok közül, ez pedig 11 százalékpontos növekedést jelent 2014-hez viszonyítva. Hasonlóan magas a növekedés 2014-gyel összevetve azok arányában, akik azért szavaztak, mert támogatják az EU-t (25 százalék, +11 százalékpont), vagy mert úgy érezték, hogy szavazatukkal változást érhetnek el (18 százalék, +6 százalékpont).

HIRDETÉS

„Az Európai Parlament és az európai parlamenti választások a polgárok demokratikus létének szerves részévé váltak. Ez a választás mégis több volt, mint az állampolgári kötelesség megnyilvánulása. A választópolgárok azért szavaztak, mert támogatják az EU-t, mert hisznek abban, hogy szavazatukkal meg tudnak változtatni dolgokat. Az Európai Parlamentnek pedig most meg kell felelnie ezeknek az elvárásoknak”- mondta a felméréssel kapcsolatban az Európai Parlament frissen megválasztott elnöke, David Sassoli.

Feltették azt a kérdést is a kutatásban résztvevő közel 28 ezer embernek, hogy választása során milyen témákat tartottak döntőnek. A legtöbben a gazdaság és növekedés kérdését említették (44 százalék), a klímaváltozásra valamint az emberi jogokra és a demokráciára egyaránt 37 százalék hivatkozott. A választókat leginkább foglalkoztató kérdések közé emelkedett (36 százalék) az is, „ahogy az EU-nak a jövőben működnie kellene”. A válaszadók 16 országban a gazdaságot és növekedést nevezték meg a legfontosabb témaként, nyolc országban pedig a klímaváltozás került az első helyre. Magyarország az első csoporthoz tartozik, a magyarok 41 százaléka szerint a gazdaság a legfontosabb uniós kérdés. 

A magyarországi kampányban láthattuk, hogy a Fidesz szerint azonban ez a választás csak és kizárólag a migrációról szólt. Nos, az európaiak 34 százaléka gondolja így, ahogy az imént említettük, a magyarok szerint sem ez a legfontosabb téma.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Arató László
Arató László
A Magyar Hang brüsszeli tudósítója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,238lájkolóTetszik
3,033követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Rá kell venni az embereket, hogy gondolkodjanak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Lászlóval, Nényei Pállal, Erős Antóniával és Szellő Istvánnal. Portré Varga Mihályról. Keresse a lapot az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Alternatív országgyűlést hozna létre Vona Gábor

Eljött az idő arra, hogy az ellenzék létrehozzon egy árnyékországgyűlést. Erről Vona Gábor beszélt az ATV „A nap híre" ...