HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Csak a Fidesz...

Csak a Fidesz számára szólt a migrációról az EP-választás

HIRDETÉS

Nemcsak az Európai Unió más országainak lakóinak, de még a magyar választópolgárok számára sem a migráció volt a legfontosabb kérdés a tavaszi EP-választáson – derül ki az Eurobarométer friss felméréséből.

HIRDETÉS

Nem sokkal az európai választások után az Európai Parlament megbízásából az Eurobarométer elvégezte az első átfogó közvélemény-kutatását, amelynek teljes eredményét csak szeptemberben hozzák nyilvánosságra. Azonban néhány részletet már bemutattak és elérhetővé tettek.

Az nem újdonság, hogy a részvételi arány rég nem látott csúcsot döntött, a választásra jogosultak 50,6 százaléka szavazott, utoljára 1994-ben voltak ennél többen, sőt, 1979 óta most először fordult elő, hogy többen vettek részt az aktuális voksoláson, mint a megelőzőn. Nagy változás volt egyes korosztályokon belül: a fiatalok – bár még mindig elmaradtak az átlagtól – mobilizálták magukat. A 18 és 24 év közöttiek 42 százaléka nyilvánította ki a véleményét, ez a 2014-es adatokhoz képest 50 százalékos emelkedés. A 25 és 39 év közöttiek részvételi hajlandósága pedig 12 százalékkal nőtt. 36 éve nem volt ilyen magas az európai eszme támogatottsága, a válaszadók 63 százaléka szerint hazájának jót tesz az EU-tagság. A polgárok 56 százaléka azt is gondolja, hogy számít a véleménye – ez a szám a választások előtt még 7 százalékkal kevesebb volt.

Csak itthon érdekes a migráció: Magyarország nem segíti a Frontex albániai misszióját | Magyar Hang

50 határőrt, 16 járművet és egy mozgó hőkamerát küld Albániába a közös uniós határőrizeti szerv, a Frontex, hogy segítsék a határon átnyúló bűnözés elleni küzdelmet a görög partokhoz közeli részeken – derül ki a Frontex hírleveléből, amelyet az Átlátszó.hu szúrt ki.

A legtöbben azért mentek el szavazni, mert állampolgári kötelességüknek érezték, a válaszadók 52 százaléka választotta ezt a felsorolt okok közül, ez pedig 11 százalékpontos növekedést jelent 2014-hez viszonyítva. Hasonlóan magas a növekedés 2014-gyel összevetve azok arányában, akik azért szavaztak, mert támogatják az EU-t (25 százalék, +11 százalékpont), vagy mert úgy érezték, hogy szavazatukkal változást érhetnek el (18 százalék, +6 százalékpont).

„Az Európai Parlament és az európai parlamenti választások a polgárok demokratikus létének szerves részévé váltak. Ez a választás mégis több volt, mint az állampolgári kötelesség megnyilvánulása. A választópolgárok azért szavaztak, mert támogatják az EU-t, mert hisznek abban, hogy szavazatukkal meg tudnak változtatni dolgokat. Az Európai Parlamentnek pedig most meg kell felelnie ezeknek az elvárásoknak”- mondta a felméréssel kapcsolatban az Európai Parlament frissen megválasztott elnöke, David Sassoli.

HIRDETÉS

Feltették azt a kérdést is a kutatásban résztvevő közel 28 ezer embernek, hogy választása során milyen témákat tartottak döntőnek. A legtöbben a gazdaság és növekedés kérdését említették (44 százalék), a klímaváltozásra valamint az emberi jogokra és a demokráciára egyaránt 37 százalék hivatkozott. A választókat leginkább foglalkoztató kérdések közé emelkedett (36 százalék) az is, „ahogy az EU-nak a jövőben működnie kellene”. A válaszadók 16 országban a gazdaságot és növekedést nevezték meg a legfontosabb témaként, nyolc országban pedig a klímaváltozás került az első helyre. Magyarország az első csoporthoz tartozik, a magyarok 41 százaléka szerint a gazdaság a legfontosabb uniós kérdés. 

A magyarországi kampányban láthattuk, hogy a Fidesz szerint azonban ez a választás csak és kizárólag a migrációról szólt. Nos, az európaiak 34 százaléka gondolja így, ahogy az imént említettük, a magyarok szerint sem ez a legfontosabb téma.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Arató László
Arató László
A Magyar Hang brüsszeli tudósítója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

28,555lájkolóTetszik
2,564követőKövetés
17,300feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Emberek, helyzet van!” – Magyar Hang-ajánló

Bod Péter Ákos-, Pikó András- és Mautner Zsófia-interjú, jászberényi riport. Körüljártuk a legújabb oktatási reformot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Lesújtó helyzetkép a Felvidékről

Nulla, azaz a szlovákiai magyar fiatalok nulla százaléka gondolja úgy, hogy a magyar közösség helyzete jobb lenne a szlovákokénál.

Szürke zóna