HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Meghalt a Tie...

Meghalt a Tienanmen téri tüntetéseket erőszakkal leverő volt kínai kormányfő, Li Peng

HIRDETÉS

Kilencvenéves korában meghalt Kína korábbi miniszterelnöke, Li Peng – írta a The Guardian. Az egykori kommunista vezetőt sokan csak a „pekingi mészáros” néven emlegették, miután ő felelt a Tienanmen téri diáktüntetés véres leveréséért. Több mint harminc évvel élte túl a történteket: kormánya 1989. június 4-én adott engedélyt az erőszakos válaszcsapásra. Néhány nappal később a hatóságok háromszázra tették a halálos áldozatok számát. Ugyanakkor ebből csak 23 diákot ismertek el, míg a többit katonának mondták. Az állam sosem vállat felelősséget a vérengzésért, miközben jogvédő csoportok szerint ezrek is odaveszhettek.

HIRDETÉS

Az első számú vezető akkor Teng Hsziao-ping volt, míg Li Penget még inkább keményvonalas politikusnak tekintették. A Hszinhua kedden úgy emlékezett rá, mint aki Teng erős támogatását élvezte abban, hogy „véget vessen a lázongásnak”, és „lecsillapítsa az ellenforradalmi indulatokat.” Az állami hírügynökség és így a kínai kommunista vezetés mai álláspontja szerint Li Peng stabilizálta az országban uralkodó helyzetet, és biztosította a párt jövőjét. A miniszterelnök egészen 1998-ig hatalomban maradt, miközben országát nemzetközi szankciók sújtották az elkövetett mészárlás miatt.

A Kína délnyugati részén született politikus árván nőtt fel, miután kommunista forradalmár apját nemzeti erők gyilkolták meg. Csou En-laj miniszterelnök gondoskodott jövőjéről, és bár eredetileg vízmérnöknek készült, hamar a vezetők közt találta ő is magát.

A Három-szurdok-gát 1994-es megépítése is a nevéhez kötődött. A világ legnagyobb erőműveként létrejött üzem egyben a legdrágább országos fejlesztésnek is számított. Felelős volt falvak elöntéséért, milliók lakhely nélkül maradásáért és egyben az ökoszisztéma szétveréséért is.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,087lájkolóTetszik
2,842követőKövetés
18,900feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„A világ kezd totálisan meghülyülni” – Magyar Hang-ajánló

Presser Gábor- és Stefano Bottoni-interjú. Riport a határról és az épülő tiszaújvárosi konténervárosról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek