HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Gyűlnek a fel...

Gyűlnek a felhők Trócsányi fölött?

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Elsőként a Népszava, aztán más magyar és külföldi sajtó- és európai parlamenti (EP) képviselők Twitteren közzétett értesülései alapján úgy tűnik, hogy Trócsányi László magyar uniós biztosjelölt egyre nehezebb helyzetbe kerül.

Trócsányit jövő héten kedden, október elsején hallgatná meg az EP külügyi bizottsága, mivel a magyar biztos leendő portfóliója, a bővítési és szomszédságpolitika, ehhez a szakbizottsághoz tartozik. Az eljárás szerint ezután a bizottság dönt arról, hogy ajánlja-e a jelöltet. Amennyiben nem, az az egész biztosi kollégium bukását jelentené, ezért ilyen esetben az érintett tagállami kormánynak új jelöltet kell állítani.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Minderre rendszeresen volt példa, öt évvel ezelőtt például a szlovén jelöltet kellett „lecserélni”. Trócsányival kapcsolatban a Fidesz-kormányban vállalt szerepe miatt fogalmazódnak meg aggodalmak, az EP baloldali pártjai nagyon kritikusak a magyar jelölttel kapcsolatban, de mint tudjuk, az Európai Néppártban felfüggesztett Fidesz a saját pártcsaládját is megosztja.

Egy-két napon belül kiderül, hogy egyáltalán eljut-e a jelölt meghallgatásig. Ahhoz, hogy valaki részt vehessen a jelölti meghallgatásán, az EP jogi bizottságának a támogatására is szükség van, amely elsősorban a pénzügyi összeférhetetlenséget vizsgálja.

HIRDETÉS

A demokrácia nagykövete lesz-e Trócsányi? | Magyar Hang

Von der Leyen elismerte, a kelet-európai régió a vezető uniós posztok elosztásánál semmit sem kapott – így fog kinézni az elkövetkezendő öt évben az Európai Bizottság.

Számos biztosjelölttel kapcsolatban fogalmazódott meg kérdés, kifogás, de végül két kivétellel valamennyi jelöltet továbbengedték, vagy ajánlásokat fogalmaztak meg nekik. A magyar és a román jelölteknél azonban újabb meghallgatást írt elő a bizottság, ami csütörtökön lesz.

A román jelölt esetében azért, mert a vagyonnyilatkozatból kimaradt egy jelentős összegű kölcsön, Trócsányi Lászlónak pedig az ügyvédi irodája és a magyar kormány közötti szerződésekkel kell elszámolni. Amennyiben a jogi bizottság nem kap kielégítő válaszokat, akkor erről levélben értesíti az Európai Parlament elnökét, ő pedig az Európai Bizottság új elnökét. Ursula von der Leyennek ebben az esetben nincs választása: új jelöltet kell kérnie az érintett kormánytól.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Arató László
Arató László
A Magyar Hang brüsszeli tudósítója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,970lájkolóTetszik
3,642követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek