HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Gyűlnek a fel...

Gyűlnek a felhők Trócsányi fölött?

HIRDETÉS

Elsőként a Népszava, aztán más magyar és külföldi sajtó- és európai parlamenti (EP) képviselők Twitteren közzétett értesülései alapján úgy tűnik, hogy Trócsányi László magyar uniós biztosjelölt egyre nehezebb helyzetbe kerül.

HIRDETÉS

Trócsányit jövő héten kedden, október elsején hallgatná meg az EP külügyi bizottsága, mivel a magyar biztos leendő portfóliója, a bővítési és szomszédságpolitika, ehhez a szakbizottsághoz tartozik. Az eljárás szerint ezután a bizottság dönt arról, hogy ajánlja-e a jelöltet. Amennyiben nem, az az egész biztosi kollégium bukását jelentené, ezért ilyen esetben az érintett tagállami kormánynak új jelöltet kell állítani.

Minderre rendszeresen volt példa, öt évvel ezelőtt például a szlovén jelöltet kellett „lecserélni”. Trócsányival kapcsolatban a Fidesz-kormányban vállalt szerepe miatt fogalmazódnak meg aggodalmak, az EP baloldali pártjai nagyon kritikusak a magyar jelölttel kapcsolatban, de mint tudjuk, az Európai Néppártban felfüggesztett Fidesz a saját pártcsaládját is megosztja.

Egy-két napon belül kiderül, hogy egyáltalán eljut-e a jelölt meghallgatásig. Ahhoz, hogy valaki részt vehessen a jelölti meghallgatásán, az EP jogi bizottságának a támogatására is szükség van, amely elsősorban a pénzügyi összeférhetetlenséget vizsgálja.

A demokrácia nagykövete lesz-e Trócsányi? | Magyar Hang

Von der Leyen elismerte, a kelet-európai régió a vezető uniós posztok elosztásánál semmit sem kapott – így fog kinézni az elkövetkezendő öt évben az Európai Bizottság.

Számos biztosjelölttel kapcsolatban fogalmazódott meg kérdés, kifogás, de végül két kivétellel valamennyi jelöltet továbbengedték, vagy ajánlásokat fogalmaztak meg nekik. A magyar és a román jelölteknél azonban újabb meghallgatást írt elő a bizottság, ami csütörtökön lesz.

HIRDETÉS

A román jelölt esetében azért, mert a vagyonnyilatkozatból kimaradt egy jelentős összegű kölcsön, Trócsányi Lászlónak pedig az ügyvédi irodája és a magyar kormány közötti szerződésekkel kell elszámolni. Amennyiben a jogi bizottság nem kap kielégítő válaszokat, akkor erről levélben értesíti az Európai Parlament elnökét, ő pedig az Európai Bizottság új elnökét. Ursula von der Leyennek ebben az esetben nincs választása: új jelöltet kell kérnie az érintett kormánytól.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Arató László
Arató László
A Magyar Hang brüsszeli tudósítója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,957lájkolóTetszik
2,834követőKövetés
18,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„A világ kezd totálisan meghülyülni” – Magyar Hang-ajánló

Presser Gábor- és Stefano Bottoni-interjú. Riport a határról és az épülő tiszaújvárosi konténervárosról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Képes lesz-e Merkel elengedni a hatalmat?

Azzal írhatna történelmet, ha tanítómestere kancellári csúcsának beállítása helyett felismerné, hogy most azzal teszi a legtöbbet a pártjának, Németországnak és Európának is, ha lelép a színről.

Kiteljesedés