HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld EU Elhalaszthatj...

Elhalaszthatják a döntést a Néppártban a Fidesz sorsáról

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Nincs egyetértés a magyar jogállamiság vizsgálatára kijelölt „három bölcs” között, ezért nem nyújtották még be a vizsgálatukról szóló jelentést a párt elnökségének. Így pedig várhatóan nem is lesz döntés a Fidesz néppárti tagságáról a február eleji kongresszuson – vett észre a Bloomberg értesüléseit a Portfólió.hu.

HIRDETÉS

A hírügynökség szerint már január elejéig be kellett volna nyújtani a vizsgálati jelentést, de nincs konszenzus a három néppárti bölcs között a magyar jogállamiság megítéléséről. Ez pedig jól mutatja azt, hogy az Európai Néppárton belül is megosztó kérdés. Néppárti vezetők közben tartanak attól is, hogy egy elítélő vizsgálatra és a kizárási javaslatra vajon mi lenne Orbán Viktor válaszlépése.

Orbán Viktor legutóbb múlt pénteki rádióinterjújában beszélt a pártcsaláddal való viszonyáról. Akkor azt mondta, hogy annak többsége elárulta a Fideszt, ezért egy centiméterre voltak attól, hogy kilépjenek, csak azért nem tették meg, mert a franciák, a spanyolok és az olaszok „egyértelműen velünk voltak”. A kormányfő hozzátette ugyanakkor, hogy a helyzet így nem maradhat, ha a Néppárt nem áll ki Magyarország mellett, akkor „nekünk egy új európai, kereszténydemokrata jellegű mozgalmat kell indítani”, és „lesznek hozzá szövetségeseink”.

A horvátok nem büntetnének

HIRDETÉS

Közben kiderült az is, hogy a hazánkkal szemben jelenleg is zajló hetes cikkely szerinti eljárásban az uniós soros horvát elnöksége nem szeretne büntetni. – A mi álláspontunk az, hogy az eljárás lényege nem a szankciók kivetése azoknál az országoknál, ahol hiányosságok vannak – közölte az Euronews megkeresésére a horvát elnökség szóvivője. Bruno Lopandic azt tette még hozzá, hogy szeretnék, ha a hiányosságok megszűnnének és ha tiszteleten és párbeszéden alapuló, kölcsönösen elfogadható megoldásokat találnának.

Hetes cikkelyes eljárás: A magyar kormány meghallgatását kezdeményezik | Magyar Hang

Szükségesnek tartja Németország és Franciaország is, hogy a tagállamok Európa-ügyi minisztereiből álló tanács meghallgassa a magyar kormányt a hazánkkal szemben már megszavazott, úgynevezett 7-es cikkelyes eljárás kapcsán. A Népszava számolt be arról, hogy a franciák és németek képviselői kezdeményeztek ezt, miután lezajlott egy vita a miniszterek tanácsában.

A szóvivő közölte, hogy jelenleg folynak a megbeszélések a partnerekkel az Európai Tanácsban és az Európai Bizottsággal is, a fejlemények ismeretében döntenek majd arról, milyen lépések történjenek. Ezekről természetesen pedig tájékoztatják majd az Európai Parlamentet.

Mi is ez a hetes cikkely?

Mint ismert, a hetes cikkely szerinti eljárást 2018 szeptemberében indította el az Európai Parlament Magyarország ellen, az első meghallgatásra egy évet kellett várni. Összesen két meghallgatás történt, ezeken a magyar kormányt képviselő Varga Judit igazságügyi miniszter tagadta, hogy bármilyen rendszerszintű hiányosság lenne a magyar jogállamiságban vagy a demokráciában.

Az Európai Parlament nagy többsége múlt csütörtökön mondta ki, hogy rossz állapotban van a jogállamiság Magyarországon és Lengyelországban.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,823lájkolóTetszik
3,048követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Sokk, lincshangulat, hergelés – Magyar Hang-ajánló

Páros Interjú Pálinkás Józseffel és Magyar Bálinttal, beszélgetés Hadházy Ákossal, valód nemzeti konzultáció. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Breaking: legalább 22 török katona meghalt egy szíriai bombázásban

A helyzetet súlyosbítja, hogy az Idlib városáért folytatott küzdelemben Oroszország is részt vesz, mégpedig a törökök ellenében, a szíriai kormányerők mellett.

Ferenc pápa gyengélkedik