HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Migránsszálló...

Migránsszálló lett a patinás belgrádi híd

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

– Akárhová megyünk a városban, a rendőrök mindig azt mondják, menjünk arrébb – panaszkodik Aszlam, egy afgán migráns, akivel a belgrádi Közgazdasági parkban beszélgetünk. A tízes évei végén járó fiú lassan fél éve van itt a szerb fővárosban, azóta próbál átjutni a határon.

HIRDETÉS

Mostanra már valóságos statisztikái vannak a kísérleteiről: hétszer Magyarország, ötször pedig Románia felé próbálkozott – eredménytelenül. Ám Bosznia felé már siker koronázta az akciót: egy gumicsónakkal vitték át az embercsempészek a Drinán, ami különösen nehéz mutatvány, mert a szerbiai Mali Zvornik és a boszniai Zvornik között igen veszélyes az átkelés. De aztán Adnan mégis úgy döntött, hogy visszajön, mert Boszniából már nem tudott Horvátország felé távozni.

Most arra panaszkodik, hogy a szerb rendőrök megváltoztak. És valóban: ahogy feltűnik két rendőr a Gavrilo Princip utca irányából, Adnan és barátai azt mondják, menniük kell, de „a hídnál” még folytathatjuk később.

Miért jönnek a magyar határra a migránsok? | Magyar Hang

Ha a belgrádi migránsokat kérdezzük, a különböző tereknek és utcáknak ők már külön nevet adtak, amit persze inkább csak egymás között ismernek. Így lett a Közgazdasági park csak „Afgán park”, a „híd” az ő világukban egyenlő Branko hídjával, ami a Száva felett húzódik. Viszonylag gyorsan megtalálták maguknak utóbbi helyet, ahol jóval nyugodtabb életük lehet, mint akár a Belgrád melletti, obrenováci befogadó központban. A menekültek ott a rossz ellátásra panaszkodnak, de olyan is akadt, aki a Magyar Hangnak azt állította, hogy pénzt kérnek tőlük, hogy bemehessenek a hivatalos táborba.

HIRDETÉS

A híd belváros felőli oldaláról már a távolból látni, hogy egyáltalán nem mindennapi hellyel van dolgunk. A migránsok most tüzet gyújtottak a parti pillérek alatt, annál melegednek. Egy kisebb csoport afgán fogad minket. Szajed, egy fiatal migráns azt mondja, a rendőrök ritkán jönnek ide utánuk. – Itt a legjobb egész Belgrádban, a másik oldalon aludni is tudunk éjszaka – mutat át a férfi a túloldalra, miközben a barátai inkább arról érdeklődnek, igaz-e, hogy húsvétkor majd megnyitják a magyar határt. Mikor megtudják, hogy félretájékoztatták őket, elkedvetlenednek. Szakad az eső, ilyenkor még a híd alatt is reménytelennek tűnik minden.

Nem Soros, hanem egy afgán férfi szervezte a hajnali röszkei akciót – A helyszínről jelentjük | Magyar Hang

A Branko hídja új-belgrádi oldalán, a híd alatt már egész nagy csoport migránst találunk, akiknek csak egy része jött most elő az emeletes épületből. Igen, az épületből, mert a hidat ezen az oldalon egy többemeletes ház is tartja, ahová mostanra rengeteg migráns költözött be. A bejárás ugyan tilos, de mivel itt nincsenek a járókelők szeme előtt, a rendőrség nem igazán foglalkozik velük.

Amir, egy másik afgán fiú lesz itt az úti kalauzunk. Ő két hónapja jött ide, azóta alszik az épületnél – persze csak ha befér, mert sokszor annyira megtelnek az emeletek, hogy csak a Száva partján tud a hálózsákjában aludni a szabad ég alatt. Neki elfogyott a pénze, így az embercsempészek szolgálatait sem tudja igénybe venni. A híd alatti épületben azonban nem kell fizetni, még a konfliktusok is ritkák, mert annyira sokan azért mégsem akarnak itt lakni. Amir most még egy bemutatót is készít a Magyar Hang olvasóinak az épületből, amint a barátjaival bejárják az új otthonukat:

– Ha már a táborokba és a hostelekbe nem engednek be minket, akkor itt megcsináltuk a saját hostelünket – mondja büszkén a fiú, aki miután lefordítja a barátainak, mit mondott, azok nagyot nevetnek. Ha túl sok okuk nincs is bízni a jövőben, itt, a Branko hídja alatt időnként azért akad egy-egy derűs pillanatuk.

A híd elődjét egyébként a meggyilkolt jugoszláv királyról, I. Sándorról nevezték el, ami rengeteg ember halálát okozta. Mikor ugyanis a szerb mérnökök 1941 áprilisában fel akarták robbantani, hogy elvágják a támadó német csapatok útját, nem vették észre, hogy épp a híd alatt halad el egy szerb katonai hajó. A nem megfelelő időben végrehajtott robbantás 95 katona halálát okozta. Az építménynek végül a szövetségesek adták meg a kegyelemdöfést, amikor 1944-ben teljesen lerombolták. A régi helyén épült új hidat 1956-ban adták át, ami a „Testvériség és egység hídja” nevet kapta a titói Jugoszlávia egyik kedvenc propaganda-szlogenjéről. A belgrádiak azonban sehogy nem tudták elfogadni ezt a mesterkélt nevet, ők inkább szávai hídnak vagy zimonyi hídnak hívták, vagy egyszerűen Branko utcai hídnak, ugyanis a hídra a Branko Radičević utca vezet. A belgrádi városi legendák szerint viszont azért kapta ezt a nevet a híd, mert innen ugrott le annak idején Branko Ćopić, a nagy jugoszláv kommunista író, akinek az öngyilkosságára máig nem találtak magyarázatot. A Száva felett magasodó, közel fél kilométeres híd egyébként a mai napig őrzi rossz hírét: évente átlagosan negyvenen ugranak le innen a biztos halálba.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,241lájkolóTetszik
3,033követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Rá kell venni az embereket, hogy gondolkodjanak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Lászlóval, Nényei Pállal, Erős Antóniával és Szellő Istvánnal. Portré Varga Mihályról. Keresse a lapot az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Alternatív országgyűlést hozna létre Vona Gábor

Eljött az idő arra, hogy az ellenzék létrehozzon egy árnyékországgyűlést. Erről Vona Gábor beszélt az ATV „A nap híre" ...