A közmédia szerint a bevándorlók tehetnek róla, hogy egy német szélsőjobboldali bevándorlókat gyilkolt meg

A közmédia szerint a bevándorlók tehetnek róla, hogy egy német szélsőjobboldali bevándorlókat gyilkolt meg

A hanaui lövöldözés egyik áldozata 2020. január 20-án, éjjel. Fotó: Reuters/KAI PFAFFENBACH

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szerda késő este egy német férfi lövöldözni kezdett a Frankfurttól 25 kilométerre fekvő Hanau városában. Kilenc emberrel végzett, majd megölte az édesanyját, végül magával is végzett. Az elkövető, aki sportlövészet céljából legálisan tarthatott fegyvert, két sisa- (vagyis vízipipa-) bárt támadott meg. A nyilvánosságra hozott információkból alapján a 43 éves férfi a támadást rasszista indíttatásból követte el: idegengyűlölő tartalmakat és összeesküvés-elméleteket terjeszthetett az interneten, korábban azonban nem volt a rendőrség látóterében. A szövetségi főügyészség terrorcselekmény gyanújából indul ki a nyomozás során.

A rasszizmus méreg, a gyűlölet méreg – mondta csütörtökön Berlinben Angela Merkel német kancellár. – Rendkívül szomorú nap ez Németország számára. Én és Németországban mindenki átérzi azt a mély fájdalmat, amit az emberek Hanauban éreznek polgártársaik erőszakos halála miatt – jelentette ki Merkel, aki biztosított, hogy mindent megtesznek a szörnyű gyilkosság hátterének feltárásáért.

Lövöldözés Frankfurt mellett, legalább tizenegy halott | Magyar Hang

Szerdán késő este, tíz óra után több támadás is történt a Frankfurt közelében (25 kilométerre) fekvő Hanau városban. A német sajtó beszámolója szerint két sisa-, vagyis vízipipabárnál lövöldöztek, éjjel egy óra körül nyolc halottról, öt életveszélyes sérülésről írtak. A mintegy százezer lakosú város Kesselstadt városrészéből érkezett képeken egy thermofóliával letakart Mercedes látható az egyik tetthelyen, mellette egy holttesttel.

Akármilyen gyorsan dolgoznak is a német hatóságok, a magyar közmédiát képtelenek megelőzni, ott ugyanis már péntek reggelre feltárták a támadás hátterét. Földi László, az Információs Hivatal volt műveleti igazgatója az M1 műsorában kifejtette, rejtett polgárháború van Németországban, mert a dzsihadisták merényletei miatt beindul az önvédelmi reflex a németeknél.

Az önvédelmi reflex pedig azért alakult ki, mert a migráció tönkretette a németek normális világát. A német kormány terroristát kiállt, ha általa szélsőjobbnak tartott akcióról van szó, de megbocsájtó, ha bevándorlók követnek el merényleteket – fogalmazott. – Ezt a társadalom nem fogja tolerálni. Hozzátette: a politika nem vállal felelősséget a kialakult helyzetért, és fasisztának tartja azokat, akik azt szeretnék, hogy az élet a 2015-ös migráció előtti állapotokhoz hasonlítson, holott ők a „normalizmus hívei”.

A történteket a hesseni helyi és a német országos politika valamennyi számottevő szereplője elítélte. Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök kiemelte: az a meggyőződése, hogy a Németországban élők nagy többsége elítéli a hanaui bűncselekményeket, a rasszizmus, a gyűlölet és az erőszak minden formáját, és kiáll a békés együttélés mellett. Wolfgang Schäuble, a szövetségi parlament (Bundestag) elnöke hangsúlyozta, hogy az olyan cselekmények, mint a hanaui vérengzés, „nem légüres térben történnek”, hanem egy „mérgezett társadalmi légkörben, amelyben a leggyalázatosabb módon gerjesztik az idegenellenességet és terjesztik a legképtelenebb összeesküvés-elméleteket” azzal a céllal, hogy a többség fenyegetésként érzékelje a kisebbségeket, és „a diszkrimináció átcsapjon fékezetlen gyűlöletbe”.

Szélsőjobboldali terrorcselekmény lehetett a hanaui lövöldözés | Magyar Hang

A rasszizmus méreg, a gyűlölet méreg - mondta csütörtökön Berlinben Angela Merkel német kancellár, miután az eddigi információk arra utalnak: minden bizonnyal rasszista háttere lehetett a szerda esti, 11 áldozatot követelő, Hessen tartománybeli Hanauban történt lövöldözésnek, amit egy korábban büntetlen 43 éves helybéli német állampolgár, Tobias R. követett el.

Az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali ellenzéki párt ugyanakkor nem lát ideológiai motivációt, kizárólag az elkövető szellemi állapotát tekinti kiváltó oknak. – Nem jobboldali és nem baloldali terror, hanem egy elmeháborodott őrült tette – írta Jörg Meuthen, az AfD társelnöke egy Twitter-bejegyzésében.

Mindeközben Németországban számos helyen emlékeztek meg a támadás áldozatairól. A 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) csütörtök esti megnyitóján egyperces néma tiszteletadással emlékeztek, és ugyanígy tettek az Európa-liga csütörtöki, németországi mérkőzései előtt is.

A „nyitott társadalmat terrorizáló őrültek” tettei láttán a politikának „talán mégiscsak be kellene látnia, hogy baj van” – fogalmazott a bűncselekménnyel kapcsolatban Samuel Finzi bolgár származású színész, a Berlinale új házigazdája.