A koronavírus új tüneteit fedezték fel, fontos lehet a fertőzöttek kiszűrése miatt

A koronavírus új tüneteit fedezték fel, fontos lehet a fertőzöttek kiszűrése miatt

Képünk illusztráció. Védőruhás orvosok vizsgálják az egyik beteget egy vuhani kórház intenzív osztályán (Fotó: MTI/EPA/Featurechina)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus-járvány megfékezését nehezíti, hogy számos fertőzött egyáltalán nem produkál tüneteteket, ennek ellenére azonban magába hordja a vírust, és tovább is adhatja azt másoknak. Láz, köhögés, vagy nehéz légzés esetén az ember azonnal gyanakodni kezd, amikor azonban mindezek hiányoznak, úgy érzi nincs veszély. Ezért lehet rendkívül fontos felfedezés a két újabb tünet, amelyre az ausztráliai Flinders Egyetem kutatói, illetve a brit fül-orr-gégészeti szövetség hívta fel a figyelmet.

– További vizsgálatok szükségesek, de azt már most kijelenthetjük, hogy a szaglás és az ízérzékelés ideiglenes elvesztése is a koronavírus tünetei közé tartozhat – idézte Simon Carney ausztrál professzort a The Guardian. – Németországból és Dél-Koreából minden második beteg észrevette magán ezeket a jeleket – tette hozzá.

Londonban is jelentősen megnőtt a hasonló esetek száma – olvasható a Sky News cikkében. És ugyanerről számolt be Rudy Gobert, az NBA-ben játszó francia kosárlabdázó is, akinél a ligában elsőként mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Röviddel a tesztje után le is állították az amerikai bajnokságot.

A szakértők szerint a tünetek arra utalnak, hogy a vírus az orrban telepszik meg, és ez okozza az ízérzékelés és a szaglás átmeneti elvesztését.