HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld A koronavírus...

A koronavírus kiirthatja Amazónia őslakosait

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

A brazíliai Amazonas-medence esőerdejében lakó bennszülött indiánok számára a koronavírus-járvány még inkább veszélyesebb, mint a külvilággal sokkal intenzívebb kapcsolatokat ápoló népesség esetében. A légzőszervi fertőzések, például az influenza már eddig is a vezető halálokok között szerepeltek az indiánok körében. – írja az Index a BBC cikke nyomán.

Brazíliában eddig már több mint 11 ezer koronavírus-megbetegedést azonosítottak, és legalább 486-an haltak meg. Az első fertőzési gócok az erősen iparosodott São Paulóban ütötték fel a fejüket, de azóta a járvány már az egész országban elterjedt, így a bennszülöttek lakta esőerdei területeken is. Az első bennszülött fertőzöttet Amasonas szövetségi államban azonosították.

Az esőerdőben, a nyugati civilizációtól nagyrészt elszigetelten lakó indiánok nagyjából a brazil népesség fél százalékát adják. Sokkal érzékenyebben a fejlett világból érkező fertőzésekre, mint a lakosság nagy része, hiszen a kevés kapcsolat miatt nem szerezhetik meg azt az immunitást, ami részleges védelmet nyújt a többség számára.

A múltban rendszeresek voltak a pusztító járványok a köreikben. A hatvanas években például egy kanyarójárvány a fertőzött janomami indiánok 9 százalékát megölte. A bennszülötteknek gyakorlatilag semmiféle hatékony higiéniás intézkedésre nincs lehetőségük, általában még szappanuk sincs a kézmosáshoz. A nagyobb törzsek most arra készülnek, hogy kisebb csoportokra bomlanak, hogy így gátolják meg, hogy egy-egy törzsből mindenki megfertőződjön.

A brazil bennszülöttügyi hivatal nyilvántartása szerint 107 ismert indián törzs él a brazíliai őserdőben, akiknek semmilyen kapcsolatuk nincs a külvilággal. Noha azt gondolhatnánk, hogy emiatt ők biztonságban vannak, az utóbbi években sokszorosára emelkedett a területükre behatolók száma (főként illegális fakitermelőkről, egyéb bűnözőkről, illetve misszionáriusokról van szó). Ők behurcolhatják a fertőzést, ami akár ki is irthatja a csoportot.

A legtöbb törzs mérsékelt kapcsolatokat fenntart a többségi társadalommal, rendszerint a közeli falvakba, városokba járnak bevásárolni a piacra. A törzsi vezetők vállalták azt, hogy távol tartják magukat a városoktól, de ez csak egy ideig fenntartható, hiszen az élelmiszer nagy részét is a piacon szerzik be. Vagyis ha nem járnak a vásárba, akkor éhezni fognak.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,925lájkolóTetszik
3,801követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Fogy a levegő – Magyar Hang-ajánló

Interjú Ascher Tamással és Tompa Andreával. Abszurd komédia karanténra és drága tesztekre. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek