HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Kormányinfó f...

Kormányinfó finn módra: gyermekek kérdezhettek az interaktív sajtótájékoztatón

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

7-12 éves gyermekek kérdezhették a kormányfőt és a minisztereket egy minapi online kormányzati sajtótájékoztatón – Finnországban. A skandináv állam budapesti nagykövetségének Facebook-oldalán megjelent információ szerint Sanna Marin kormányfő mellett Li Andersson oktatási miniszter, valamint Hanna Kosonen tudományos- és kulturális miniszter tájékoztatta a gyermekeket.

A csatolt kép tanúsága szerint ráadásul az ottani kormányinfót valóban sikerült interakívvá tenni korunk techniaki vívmányainak – internet, okoskészülékek és valamilyen videóhívásra alkalmas szoftver – kihasználásával, hiszen a gyerekek élőben tehették fel kérdéseiket. A beszámoló szerint gyermekeket többek között az érdekelte, mikor mehetnek újra iskolába, mi lesz az évzáróval, milyen a vírushelyzet Finnországban és, hogy mit lehet majd csinálni a nyári szünetben.

Embassy of Finland in Budapest

A mai finn kormányinfó történelmi volt: most első ízben 7-12 éves gy… ermekek kérdezhették a kormány tagjait. A gyermekeket többek között az érdekelte, mikor mehetnek újra iskolába, mi lesz az évzáróval, milyen a vírushelyzet Finnországban és, hogy mit lehet majd csinálni a nyári szünetben.

Persze meglehet, hogy olcsó politikai kampányfogásról van szó, a tájékoztatás ugyanis nem szól arról, hogyan választották ki a kérdezőket. Így meglehet, hogy megbízható pártkáderek gondosan betanított gyermekeit használták biodíszletnek a finn kormány propagandafogásához.

A koronavírus-járvány terjedésével Magyarország Kormánya is onlineosította sajtótájékozatóit, ám ebben sem követjük a hanyatló Nyugat (Észak) példáját, ehelyett sikerült kidolgozni az illiberális modellt: a naponta tájékoztató operatív törzstől az újságírók szabadon kérdezhetnek emailben, ám a kormányzati kommunikációs felelősök – Kovács Zoltán államtitkárral az élen – gondoskodnak arról, hogy a vírusnak szurkoló ellenség rossz indulatú kérdései el se hangozhassanak, ezzel is elejét véve annak, hogy az emberek a kérdésekben foglalt álhíreknek felüljenek.

“A napi operatív törzs sajtótájékoztatója előtti felkészülés Müller Cecília országos tiszti főorvos asszonnyal” (Fotó és képalá: Kovács Zoltán hivatalos Facebook-oldala)

Így csak a legfontosabb kérdéseket olvassa fel Kiss Róbert alezredes, az operatív törzs szóvivője Müller Cecília tiszti főorvosnak és a program aktuális szereplőinek, akik aztán többé-kevésbé előadják a tollbamondott választ. A Szenktirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely tartotta kormányinfókon is hasonló a koreográfia – előre küldött kérdéseket olvassák fel – azzal a különbséggel, hogy nincs olyan szigorú rosta, ott általában lapunk kérdései is elhangozhatnak.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

41,114lájkolóTetszik
3,827követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nyíljon ki végre az emberek szeme!” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Herczeg Zoltánnal! Mészáros Lőrincet sejtik a milliárdos őrizetbe vétele mögött. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Schilling Árpád: Vidnyánszky kezdetektől hiányos érvkészlete mára puszta önsajnálattá merevedett

A rendező szerint a kuratóriumi elnök is leiratkozott a „sorosista, libernyák, szabadkőműves” mantrát hajtogató nemzeti radikálisok színvonalára.