Megkezdődött a korrupcióval vádolt Netanjahu pere

Megkezdődött a korrupcióval vádolt Netanjahu pere

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfõ sajtótájékoztatója Jeruzsálemben 2019. február 19-én. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vasárnap megkezdődött a bírósági eljárás Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ellen korrupció, csalás és hivatali visszaélés vádjával Jeruzsálemben. Az izraeli politikus az első hivatalban lévő miniszterelnök, aki ellen büntetőperes eljárás indul az ország történetében.

Az izraeli televíziók élő adásban közvetítették, amint Netanjahu bevonult a jeruzsálemi körzeti bíróság üléstermébe. A kormányfő az ügyvédjeivel beszélt, és nem ült le a vádlottak padjára, amíg jelen voltak a kamerák – adja hírül az MTI.

Az ügy előzménye, hogy tavaly novemberben vesztegetéssel, csalással és hatalommal való visszaéléssel vádolták meg a politikust. A nyomozás szerint több esetben a milliomos barátaitól kapott ajándékokért cserébe médiamágnásoknak biztosított szabályozási kedvezményeket.

Netanjahu - ahogy azt a Reuters írja - boszorkányüldözésnek minősítette a vádakat, valamint jelezte, hogy az állítólagos vádak miatt nem mond le, azok pedig nem befolyásolják a miniszterelnöki munkájának ellátását. Ugyanakkor annyiban biztosan hátráltatja majd az eljárás, hogy a bíróság elutasította a kérését, hogy távol maradjon a nyilvános ülésektől, így azokon kötelező lesz részt vennie.

Mint a napi.hu emlékeztet, Netanjahu kifejezetten jó kapcsolatot ápol Orbán Viktor miniszterelnökkel, de nemrég megalakult kormánya és a magyar külügy között támadt egy kisebb vita a héten. Szijjártó Péter külügyminiszter az izraeli kollégájával folytatott telefonbeszélgetéséről pontatlan tájékoztatást adott: az izraeli fél jelezte, hogy nem volt szó az identitás és a nemzeti szuverenitás fontosságáról, valamint az illegális bevándorlásról, mint az a magyar külügyminisztérium állította.t