A svéd miniszterelnök szerint Orbánék nem fogják blokkolni a NATO-csatlakozást

A svéd miniszterelnök szerint Orbánék nem fogják blokkolni a NATO-csatlakozást

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Svédország miniszterelnöke pénteken azt mondta, hogy a magyar miniszterelnök biztosította őt arról, Budapest nem fogja késleltetni az északi ország NATO-csatlakozását írja a Guardian-ra hivatkozva a Telex. „Tegnap beszéltem Orbán Viktorral, és ő nagyon világosan megerősítette, hogy amit legutóbb mondott nekem, az továbbra is érvényes” – mondta Ulf Kristersson svéd miniszterelnök. „Magyarország semmilyen módon nem fogja késleltetni Svédország ratifikációs folyamatát” – mondta. A Reuters jelentése szerint Kristersson nem pontosította, hogy Orbán megjegyzései arra utaltak-e, hogy a szavazásra a vilniusi NATO-csúcstalálkozó előtt kerülhet-e sor. Kristersson azután beszélt erről, hogy olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint a magyar parlament késleltetné a tagság ratifikálását, a Hvg.hu azt írta, hogy nem szerepel a parlament jövő heti napirendjén Svédország NATO-csatlakozásának ratifikálása.

A svédek NATO-csatlakozási kérelmét Magyarország lassan egy éve nem hagyta jóvá, és a finnek kérelmét is csak nyolc hónap halasztás után fogadta el az Országgyűlés. A NATO júliusban tartja következő csúcstalálkozóját, amin Svédország csak vendégként vehetne részt, ha Magyarország és Törökország továbbra sem ratifikálja csatlakozási kérelmüket.