A törökök megszavazták Svédország NATO-csatlakozását

A törökök megszavazták Svédország NATO-csatlakozását

Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan török elnök Budapesten 2023. december 19-én (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A török parlament megszavazta kedden este Svédország NATO-csatlakozását – írja a Guardian. Ezzel Magyarország maradt az utolsó, amely még nem ratifikálta, hogy a skandináv ország csatlakozzon a katonai szövetséghez.

Három hónappal azután, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök benyújtotta a Svédország NATO-tagságának jóváhagyásáról szóló törvényjavaslatot a parlamentnek, a képviselők kedden késő este megszavazták a ratifikációt. A török elnök várhatóan a következő napokban írja alá a dokumentumot. Ezzel Magyarország maradt az egyetlen olyan állam, amelynek még nem járult hozzá ahhoz, hogy a skandináv ország csatlakozzon a katonai szövetséghez.

Mint ismert, Svédország nem sokkal Oroszország Ukrajna elleni inváziójának kitörése után nyújtotta be NATO-csatlakozási kérelmét Finnországgal együtt. Magyarországot és Törökországot leszámítva az összes NATO-tagállam már korábban megszavazta mindkét ország csatlakozását. A finn ratifikáció itthon is megtörtént, Svédországé azonban nem. A kormány rendre azzal érvelt, hogy ők már benyújtották az ehhez szükséges javaslatot, a Fidesz frakciójában azonban vita van és a képviselőiknek ellenérzéseik vannak a svéd nyilatkozatok miatt. Az ügynek különös pikantériát ad, hogy Novák Katalin köztársasági elnök tavaly a NATO brüsszeli székházában tartott nemzetközi sajtótájékoztatón még arról beszélt: nem Magyarország lesz az utolsó, amely jóváhagyja Svédország NATO-tagságát.

Nagyjából azzal egy időben, hogy a hírekben megjelent, hogy a törökök nálunk előbb léphetnek, kiderült, hogy Orbán Viktor meghívta Magyarországra Ulf Kristerssont, Svédország miniszterelnökét. A kormányfői tárgyalások témája a meghívólevél szerint Svédország NATO-csatlakozása valamint a magyar-svéd kétoldalú kapcsolatok erősítése a kölcsönös bizalom elmélyítésével – mondta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.