Százezrek tüntettek az AfD ellen Németország-szerte

Százezrek tüntettek az AfD ellen Németország-szerte

Az AfD ellen tüntetők Hannoverben 2024. január 20-án (Fotó: AFP via Europress/Moritz Frankenberg/dpa)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szombaton legalább 300 ezren vonultak utcára Németország-szerte, hogy tiltakozzanak az Alternatíva Németországért (AfD) jobboldali parlamenti párt és annak idegenellenes álláspontja ellen – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Tüntetések voltak például Frankfurtban, Hannoverben, Kasselben, Dortmundban, Wuppertalban, Karlsruhéban és Nürnbergben is, vasárnapra pedig Münchenben, Kölnben és Berlinben ismét több ezer résztvevőre számítanak a szervezők.

Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter szombat este a tüntetésekkel kapcsolatban azt írta, hogy „demokráciánk az olyan erős demokratáktól függ, mint ti”. „Halle, Magdeburg, Spremberg, Luckenwalde, Eberswalde, Jena, Lipcse, Drezda, Erfurt, Potsdam. Mindenhol keleten az emberek az utcán vannak a demokráciáért, amiért 1989-ben harcoltunk. Bátorító! Örülök mindenkinek, aki kiment, de különösen keleten" – kommentálta a történteket a Bundestag thüringiai származású alelnöke, Katrin Göring-Eckardt az X-en. Korábban Hendrik Wüst (CDU) észak-rajna-vesztfáliai miniszterelnök is köszönetet mondott azoknak, akik országszerte a jobboldali szélsőségek ellen tüntettek. Ez azt mutatja, hogy a társadalom közepén „széles körű szövetség” van – mondta. „Szükségünk van arra, hogy a demokraták vállvetve álljanak egymás mellé” – tette hozzá. Az AfD-t „náci pártnak” bélyegezte. A CDU politikusa azt írta, hogy az AfD nem áll az alaptörvény talaján. „Az AfD nem konzervatív párt és pláne nem értékorientált párt” – tette hozzá.

A tüntetéseket a Correctiv kutatóközpontnak a jobboldali szélsőségesek november 25-i találkozójáról szóló leleplezései váltották ki, amelyen az AfD politikusai, valamint a CDU és a Werteunion egyes tagjai vettek részt Potsdamban, ahol a külföldiek és a migrációs hátterű németek tömeges kitoloncolásának terveit vitatták meg.

Vasárnap várhatóan több ezer ember vonul majd utcára más városokban is, Münchenben a rendőrség akár 25 ezer emberre számít. Kölnben 10 ezer résztvevőt várnak, Berlinben délutánra a Bundestag elé terveznek tüntetést. A szervezők szerint szombaton Stuttgartban már mintegy 20 ezren vettek részt a tüntetésen, vasárnapra további megmozdulást terveznek. Gyűléseket és tüntetéseket terveznek számos más városban is, köztük Chemnitzben, Drezdában, Cottbusban és Neubrandenburgban. A rendőrség és a szervezők szerint szombaton Frankfurtban és Hannoverben 35 ezren voltak – az egyik jelszó a „Védjük meg a demokráciát” volt. 

„Az AfD jelentette fenyegetés komoly”

A lap másik cikkében a frankfurti tüntetésről közölt riportot. Ebben jelzésértékűnek nevezte, hogy együtt állt színpadra Frankfurt szociáldemokrata főpolgármesterével két elődje, egyikük kereszténydemokrata. „Demokrataként együtt állunk ki az embergyűlölők ellen, függetlenül attól, hogy honnan jöttünk, függetlenül attól, hogy miben hiszünk. Nem vagyunk naivak: a rasszisták, az antiszemiták, a demokráciánk ellenségei szerveződnek. De ezzel szemben most formálódik az ellenállás. Vissza fogunk vágni. A félrenézés ideje lejárt, a fenyegetés komoly” – mondta Mike Josef jelenlegi főpolgármester. Az AfD és a jobboldali szélsőségesek titkos találkozója után úgy véli, hogy az igazságszolgáltatásnak is kötelessége van, vizsgálatokat kell indítani. (A párt betiltása már egyre többször merül fel.)

Philipp Jacks, a Német Szakszervezeti Szövetség (DGB) frankfurti vezetője az országos AfD-ellenes tüntetéseket „a legnagyobb demokráciamozgalomnak” nevezte a köztársaság megalapítása óta. Szerint ez a tüntetés csak „a tisztességes emberek felkelésének kezdete” kell hogy legyen, a gyors visszatérés a „szokásos ügymenethez” végzetes lenne. A lehető legszélesebb körű szövetségben reménykedett a szélsőjobboldallal szemben. 

A lap szerint Frankfurtban már régen nem volt ekkora tüntetés. Színes egyvelegként írta le a tiltakozókat: idősek és fiatalok, sok család, középosztálybeli és baloldaliak. Sokan maguk festette kartontáblákat emeltek magasba, pártzászlókat viszont alig lehetett látni. „Az AfD-re szavazni olyan 1933” – írta egyikük a táblájára. Másokon az állt, hogy „A rasszizmus nem alternatíva”, „Színesek vagyunk” vagy „A szívem a demokráciáért dobog”.

Az elmúlt napokban a német gazdák jelenleg is tartó tüntetéseitől volt hangos a média, azokra a tiltakozásokra az AfD is próbál rácsatlakozni.