Andrzej Duda: A lengyel vezetés a szövetségesekkel egyeztet az oroszországi helyzetről

Andrzej Duda: A lengyel vezetés a szövetségesekkel egyeztet az oroszországi helyzetről

Volodimir Zelenszkij és Andrzej Duda (Képernyőfelvétel: Volodimir Zelenszkij / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A lengyel vezetés szombat reggel az oroszországi helyzetről konzultált, és egyeztetett a szövetségesekkel is – közölte Andrzej Duda lengyel elnök a Twitteren. A bejegyzés szerint a lengyel államfő Mateusz Morawiecki miniszterelnökkel és a nemzetvédelmi tárcával folytatott egyeztetést. „Folyamatosan nyomon követjük a keleti határainkon túli fejleményeket” – közölte Andrzej Duda.

A lengyel államfővel egy időben Piotr Müller kormányszóvivő a Twitteren arról írt: az elnök és a miniszterelnök közötti egyeztetés mellett a kormány keretében Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök-helyettes, a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság elnöke konzultált a nemzetvédelmi és a belügyi tárca vezetőivel. „Az illetékes lengyel szolgálatok a szövetségesekkel együtt folyamatosan figyelik az oroszországi helyzetet” – írta az MTI által is idézett lengyel kormányszóvivő.

A varsói vezetés az egyeztetésekkel arra reagált, hogy szombatra virradóra Jevgenyij Prigozsin, az Ukrajnával szemben vívott háborúban részt vevő Wagner orosz katonai magánvállalat vezetője azzal vádolta meg az orosz védelmi minisztériumot, hogy az a táborai elleni támadást rendelt el. A Wagner-harcosok közben bevonultak az oroszországi Rosztov városába. Vlagyimir Putyin orosz elnök fegyveres lázadásnak nevezte a történteket, és kemény fellépést helyezett kilátásba Prigozsinnal szemben. Lengyelországnak 210 kilométer hosszú közös határa van az Oroszország részét képező Kalinyingrádi területtel.

Prigozsin akciójával kapcsolatban írt korábbi cikkeinket ITT, ITT és ITT tudják elérni!