Prigozsin: Ez nem egy katonai puccs, hanem egy menetelés az igazságért

Prigozsin: Ez nem egy katonai puccs, hanem egy menetelés az igazságért

Jevgenyij Prigozsin (középen) és Wagner-zsoldosai az oroszországi Rosztov városában egy 2023. június 24-én kiadott videón (Forrás: Telegram/Greyzone)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rosztov után Voronyezs városát is irányításuk alá vették a Jevgenyij Prigozsin vezette zsoldos magánhadsereg, a Wagner-csoport egységei. A második világháború magyar történelemből is jól ismert 1 milliós település fél után van Rosztov és Moszkva között, mintegy 500 kilométerre fekszik az orosz fővárostól.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az orosz katonai vezetést hosszú hónapok óta ostorozó, Wagner-egységeivel Ukrajna totális inváziójában oroszlánrészt vállaló Prigozsin péntek este lépett akcióba. Ukrajna felől visszaszivárgó egységei elfoglalták a határközeli Rosztov katonai és közigazgatási szempontból fontos létesítményeit. Maga Prigozsin is a helyszínen lehet.

Az eseményekre reagálva Vlagyimir Putyin szombat reggel beszédet intézett a lakossághoz: ebben ugyan nem nevezte nevén a Wagner-vezért, de egyértelmű volt, hogy neki szánták az üzenetet, amelyben az orosz elnök „hátbaszúrásnak” és hazaárulásnak nevezte Prigozsin lázadását, egyúttal „elkerülhetetlen büntetést” is kilátásba helyezett.

A Wagner-vezér azt ígérte Moszkváig mennek. Az orosz fővárosban terrorellenes intézkedéseket vezettek be, és minden szombati rendezvényt lemondtak a városban. Ugyanígy tett Voronyezs kormányzója is, aki az állami ITAR-TASZSZ hírügynökség szerint álltja, nem tudnak észak felé mozgó Wagner-konvojokról. Alekszander Gusev arról tájékoztatott, az orosz erők terrorellenes intézkedéseket hajtanak végre a Voronyezsi területen. A BBC szerint ugyanakkor forrásaik azt állítják, a Wagner egységei létesítményeket foglaltak el Voronyezsben is.

Közben Prigozsin állítja, amit csinálnak, az nem egy katonai puccs, hanem egy menetelés az igazságért. Reagálva Putyin beszédére, a Wagner vezetője kijelentette: „Hazafiak vagyunk. Harcoltunk és harcolunk most is. És senki nem fogja – ahogy azt az elnök, az orosz biztonsági szolgálat, az FSZB vagy bárki más követeli – elismerni a bűnösségünket. Mert nem akarjuk, hogy hazánk többé korrupcióban, hazugságban és bürokráciában éljen.”

A reggeli, délelőtti eseményekről készített összefoglalónkat, benne Putyin beszédével, IDE kattintva tudják elolvasni, míg arról, hogy ki is Jevgenyij Prigozsin, ebben a cikkünkben írtunk!