Hátbaszúrásnak nevezte a „Wagner-puccsot” Putyin

Hátbaszúrásnak nevezte a „Wagner-puccsot” Putyin

A Concord (a Wagner orosz zsoldoscsoport vezetőjéhez, Jevgenyij Prigozsinhoz köthető cég) sajtószolgálatának Telegram-fiókján 2023. május 20-án közzétett felvételen Jevgenyij Prigozsin egy orosz nemzeti zászlót tart a Wagner-csoport zászlóit tartó katonái előtt Bahmutban (Fotó: AFP via Europress)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pattanásig feszült a helyzet Oroszországban, miután a Jevgenyij Prigozsin vezette magánhadsereg Rosztovban vetette meg a lábát. A Wagner-vezér ellen elfogató parancsot adtak ki, Moszkvában „terrorista ellenes intézkedéseket” vezettek be.

Fokozódni látszik a helyzet Oroszországban, miután a hírhedt orosz magánhadsereg, a Wagner-csoport egységei bevették magukat az ukrán határ melletti Rosztov városába. Egy interneten keringő videó szerint az Ukrajna területéről orosz földre benyomuló egyenruhás fegyveresek vették körül a rendőrkapitányságot, miközben két tank az épületet célozza fegyverével.

A BBC percről percre tudósítása szerint az orosz katonai vezetést, különösen Szergej Sojgu hadügyminisztert hosszú hónapok óta kritizáló Wagner-vezér, Jevgenyij Prigozsin ellen elfogatóparancsot adtak ki. Eközben egy ugyancsak az interneten keringő másik videón azt lehet látni, hogy Prigozsin leül tárgyalni Junusz-Bek Jevkurov orosz védelmi miniszterhelyettessel és Vlagyimir Sztepanovics Alekszejev, az orosz katonai hírszerzés helyettes vezetőjével. Azt nem tudni, hogy ez a felvétel pontosan mikor készülhetett, ugyanakkor egyes jelek azt mutatják, a beszélgetés az orosz haderő déli parancsnokságának épületében, Rosztovban zajlott. A felvételen Prigozsin azt hangoztatta, mindaddig blokkolja a várost, amíg a magánhadserege meg nem kapja Valerij Geraszimov vezérkari főnököt és Szergej Sojgu védelmi minisztert. Válaszul Jevkurov azt mondta, hogy „három napig ünnep lesz” Kijevben.

Később Prigozsin közzétett egy másik videót is, amelyben azt állította, a Wagner fegyveresei ellenőrzésük alatt tartják Don menti Rosztov katonai létesítményeit, köztük a repülőteret is. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az emberei blokkolják ugyan a létesítményeket, de nem zavarják a munkájukat. Az MTI által is idézett felvételen ugyanakkor azt is aláhúzta, hogy bár az ő csapata ellenőrzi a parancsnokságot, de ez nem befolyásolta annak működését: „Egyetlen tisztet sem vontak el a munkájától”.

A védelmi minisztérium „információs provokációnak” nevezte Prigozsin vádjait és közölte, hogy a történtek nyomán az ukrán hadsereg támadásra készül Bahmutnál. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) büntetőeljárást indított Prigozsin ellen katonai lázadás kísérlete címén, és felszólította a csoportjának tagjait, hogy vegyék őrizetbe az alapítót.

Az állami ITAR-TASZSZ hírügynökség egy nagy anyagban foglalkozott Prigozsin akciójával. Ebben azt írták: az orosz antiterrorista bizottság szerint a Wagner-vezér kijelentései okot adtak a fegyveres lázadásra való felhívás vádjával indított büntetőeljárás megindítására. A bizottság egyúttal követelte, hogy azonnal hagyja abba a törvénytelen cselekedeteket. Később a főügyészség közölte, hogy a büntetőeljárás indokolt, egyúttal ígéretet tettek arra, hogy jogi szempontból értékelik Prigozsin cselekedeteit. Az orosz hírügynökség szerint, amennyiben bűnösnek találják, a Wagner-csoport alapítója akár 12 és 20 év közötti börtönbüntetésre is számíthat.

Putyin „hátbaszúrásnak” nevezte Prigozsin lázadását, anélkül, hogy a Wagner-vezért nevén nevezte volna

Vlagyimir Putyin magyar idő szerint reggel 9 órakor szólalt meg az eseményekkel összefüggésben. Beszédében az orosz elnök azt mondta, hogy egyes oroszokat „bűnös kalandba csaltak” – anélkül, hogy konkrétan megemlítette volna a lázadó Wagner-harcosokat. Az orosz elnök azt hangsúlyozta, Oroszország jövője forog kockán, és a lázadók cselekedeteit „hátba szúrásnak” nevezte.

Anélkül, hogy konkrétan megemlítette volna Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezért, Putyin arról is beszélt, hogy egyesek „ambíciói hazaáruláshoz” vezettek. Putyin „elkerülhetetlen büntetést” is kilátásba helyezett az orosz társadalmat megosztók számára. Egyúttal azt is leszögezte, hogy a fővárosban, Moszkvában és több más régióban terrorizmusellenes intézkedések léptek életbe. Putyin azt is hangsúlyozza, hogy minden „szükséges parancsot kiadtak” a válság kezelésére, és ígéretet tett Oroszország védelmére.

Közben egy helyi hírportál értesülései szerint úgy tűnik, hogy az orosz bűnüldöző szervek razziát tartottak a Wagner szentpétervári irodájában. „A rendfenntartók behatoltak a Wagner központjába a szentpétervári Zolnaja utcában” – jelentette a Fontanka. A beszámoló szerint két busz érkezett az épülethez rohamrendőrökkel, akik civil ruhás emberekkel együtt léptek be. A hírportál – amely Telegram-csatornáján jelentett a rajtaütésről – azt állítja, hogy „maszkos és gépkarabélyos emberek” vonultak fel a szentpétervári Blagovescsenszkij híd közelében, ahol egy szálloda és egy étterem található, amely Jevgenyij Prigozsin Wagner-főnökhöz köthető. A Fontanka később közzétett egy videót, amelyen a rendfenntartó erők a Wagner-központba való behatolásáról látható, valamint fegyveres férfiakról készült fotókat a Prigozhinhez köthető ingatlanok közelében.

A BBC elemzése szerint Putyin bár név szerint nem említette Prigozsint, beszéde egyértelműen közvetlen figyelmeztetés a Wagner-csoport vezetőjének. Prigozsin ellehetetlenítésére utalhat, hogy miközben Putyin hangsúlyozta, „határozott intézkedéseket fognak hozni a helyzet stabilizálására” Rosztov városában – ahol Prigozsin állítása szerint az összes „katonai létesítményt” ellenőrzése alá vonta –, az orosz elnök „hősökként” méltatta azokat a Wagner-zsoldosokat, akik az orosz fegyveres erők oldalán harcolnak és halnak meg Ukrajnában.

A Wagner-csapatok mozgása arra utal, hogy az egységek Moszkva felé mozognak

A brit védelmi minisztérium hírszerzési információi szerint a Wagner-csapatok mozgása arra utal, hogy az egységek Moszkva felé mozognak. Erről, már a Moszkváig történő menetelésről Prigozsin is említést tett.  A brit hírszerzési jelentésben azt írják, hogy néhány Wagner-egység „észak felé halad Voronyezsi területen keresztül, szinte biztosan azzal a céllal, hogy Moszkvába jusson”. A brit védelmi minisztériumban azt is megerősítették, hogy a Wagner Rosztovban biztosan elfoglalt kulcsfontosságú létesítményeket. A most kiadott brit hírszerzési jelentés szerint ez a lázadás „az utóbbi idők legjelentősebb kihívása az orosz állam számára”.

A dokumentum szerint a belső viszály „nyílt katonai összecsapássá” eszkalálódott, és úgy vélik, hogy a Wager-csoport erői „legalább két helyen léptek át a megszállt Ukrajnából Oroszországba”. A britek azt is valószínűsítik, hogy egyes orosz csapatok „valószínűleg passzívak maradtak, és beletörődtek a Wagner akciójába”. A jelentés legfontosabb megállapítása szerint „az elkövetkező órákban az orosz biztonsági erők, és különösen az orosz Nemzeti Gárda lojalitása kulcsfontosságú lesz a válság alakulása szempontjából”.