Az amerikai szenátus elfogadta az ukrajnai segélycsomagot

Az amerikai szenátus elfogadta az ukrajnai segélycsomagot

Joe Biden amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a G7-ek hirosimai csúcstalálkozóján 2023. május 21-én (Fotó: AFP via Europrews/Susan Walsh)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A demokrata vezetésű amerikai szenátus megszavazta az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt 95,34 milliárd dolláros segélycsomagot – írja a The Guardian. Ebből 60 milliárd dollár Ukrajna Oroszország elleni harcának, 14,1 milliárd dollár Izrael támogatására, 9,2 milliárd dollár pedig humanitárius segélyre és 4,8 milliárd dollár Tajvan támogatására fordítható. 

Joe Biden amerikai elnök már hónapok óta sürgette a kongresszust, hogy hagyja jóvá a segélycsomagot. A szenátus demokrata többségének vezetője, Chuck Schumer és a republikánusok vezetője, Mitch McConnell a vitában egyaránt a törvény mellett érvelt. Ugyanakkor a törvényjavaslat még elhasalhat a republikánusok által ellenőrzött képviselőházban, miután a republikánus Mike Johnson házelnök több alkalommal is bírálta azt. A csomagot a kongresszus mindkét házának jóvá kell hagynia, mielőtt Biden aláírhatja azt. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden üdvözölte a javaslat szenátorok általi elfogadását. Mint az X-en írta: „Az amerikai segítség közelebb hozza az igazságos békét Ukrajnában és helyreállítja a globális stabilitást, ami minden amerikai és az egész szabad világ számára nagyobb biztonságot és jólétet eredményez”. A finanszírozás kulcsfontosságú ahhoz, hogy Kijev képes legyen visszaverni az orosz támadásokat és fenntartani a gazdaságát.